Външните министри на седем световни сили заедно с Европейския съюз

...
Външните министри на седем световни сили заедно с Европейския съюз
Коментари Харесай

Министрите на външните работи на Г-7 са насрочени за разговори в Япония, войната между Израел и Газа в дневния ред

Външните министри на седем международни сили дружно с Европейския съюз се събират в Япония за двудневни диалози, които ще се съсредоточат върху продължаващата война на Израел през Газа.

Висши дипломати на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати, както и на Европейски Съюз – които съставляват групата на демокрациите от групата на седемте (G7) – би трябвало да проведат диалози в Токио във вторник – до момента в който броят на жертвите в Газа пораства и опасенията, че войната може да прерасне в районна рецесия.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла за Китай и Украйна, има ли G7 поддръжката на света? „ Много рисково “: Русия подлага на критика гаранциите за сигурност на G7 към Украйна Американският първи посланик Блинкен се среща с турския външен министър за сложни договаряния Израел-Газа Израел- Войната на Хамас: Абас се среща с Блинкен, причислява се към апела на арабските водачи за преустановяване на огъня завършек на списъка

Израел, след изненадващо нахлуване на 7 октомври от Хамас, групата, която ръководи Газа, която умъртви повече от 1400 души в Израел, организира едномесечно нахлуване против Ивицата Газа, безмилостно бомбардирайки анклава и изпращайки сухопътни сили за за първи път от 2014 година

Израелските офанзиви са умъртвили повече от 10 000 палестинци, повече от една трета от тях деца, съгласно чиновници на Газа, като в същото време са разселили 1,5 милиона души и са унищожили огромна част от инфраструктурата на територията.


Войната ще заеме значимо място в срещата на Г-7, само че постигането на обща позиция може да се окаже предизвикателство заради другата политическа и икономическа преданост на страните, споделиха анализатори.

„ Европейците са разграничени и това разделяне сигурно е очевидно и в границите на Г-7 “, сподели Томас Гомар, шеф на Френския институт за интернационалните връзки.

Членовете на Г-7 ще обсъдят и войната в Украйна, връзките с Китай и задълбочаването на връзките с Централна Азия.

Домакин Япония значително възприе внимателен метод към рецесията в Близкия изток, устоявайки на натиска да се помири с произраелската позиция на най-близкия си съдружник, Съединени американски щати, споделят публични лица и анализатори.

Съединени американски щати оказаха твърда поддръжка на Израел, като му предложиха пакет от военна помощ от 14,5 милиарда $ на фона на войната и гласоподаваха дружно с него срещу „ филантропично помирение “ на Общото заседание на Организация на обединените нации предишния месец.

Франция гласоподава в поддръжка на „ филантропичното помирение “, до момента в който всички други страни-членки на Г-7 се въздържаха.

За блока постигането на съответна дефиниция по отношение на правото на Израел да се пази, цивилните жертви в Газа и апелите за краткотрайно прекъсване на боевете ще бъде мъчно, споделят публични лица.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който дойде в Токио във вторник сутринта след тридневни напрегнати диалози с водачите в Близкия изток, сподели, че Вашингтон работи „ доста нападателно “, с цел да разшири помощта за хванати в капан цивилни в Газа.

„ Мисля, че ще забележим в идващите дни, че помощта може да се разшири доста “, сподели Блинкен в понеделник, без да дава детайлности.

Подновена поддръжка за Украйна

Друг фокус на срещата на Г-7 ще бъде войната на Русия в Украйна, която загуби световното внимание заради кръвопролитията в Газа.

Очакваше се Г-7 да се придържа към твърдия език, осъдителен Москва, и да удостовери уговорката си към Украйна.

„ Нашият ангажимент да продължим строгите наказания против Русия и мощната поддръжка за Украйна въобще не се поколеба, даже когато обстановката в Близкия изток се изостря “, сподели външният министър на Япония Йоко Камикава на конференция преди срещата.

>

Срещата ще включва виртуална среща с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Г-7 е в челните редици на глобите против Русия, откогато Москва стартира пълномащабно навлизане в Украйна през февруари 2022 година

В последния ход, ориентиран към усилване на икономическия напън върху Русия, групата обмисля оферти за налагане на наказания върху съветските диаманти.

Укрепване на връзките сред Япония и Обединеното кралство

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли е подготвен да се срещне с Камикава в коридорите на срещата, с цел да разиска усилване на военното съдействие с Япония според нов пакт, който разрешава на техните армии да влизат в териториите на другия за взаимни учения.

Тези диалози, включващи също английския министър на защитата Грант Шапс и министъра на защитата на Япония Минору Кихара, евентуално ще включват разширение на взаимните учения и съдействие в нови области като космоса и киберсигурността, въз основа на Споразумението от Хирошима сред Япония и Обединеното кралство, реализирано през май.

Япония разгласи през декември нова средносрочна до дълготрайна тактика за сигурност, с цел да построи своята сигурност и защита – в това число дарба за контраудар – в забележителна смяна от своя принцип единствено за самозащита, признат след последната международна война.

Поглед към Централна Азия

Външните министри на пет страни от Централна Азия също се чака да вземат участие онлайн в срещата в Токио, защото групата цели да задълбочи връзките с района на фона на войната в Украйна.

Министрите на някогашните руски народи Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан и Киргизстан ще се причислят към диалози в сряда.

Лидерите на Г-7 неотдавна усилиха обсега на тези богати на запаси страни, като френският президент Еманюел Макрон направи спирки в Казахстан и Узбекистан предходната седмица по време на обиколката си в Централна Азия, а японският министър председател Фумио Кишида възнамерява сходно пътешестване през 2024 година Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР