Външните министри на 28-те страни в Европейския съюз имат планирана

...
Външните министри на 28-те страни в Европейския съюз имат планирана
Коментари Харесай

Тилърсън се среща с външните министри на ЕС

Външните министри на 28-те страни в Европейския съюз имат планувана среща идния вторник с държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън, оповестяват от централата на Европейски Съюз в Брюксел. За отбелязване е, че срещата е тъкмо преди съвещанието на външните министри на страните от НАТО, което би трябвало да се организира също в Брюксел, малко по-късно същия ден.

Междувременно американски оповестяват, че президентът Доналд Тръмп се готви да уволни Тилърсън и да го размени с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео. Белият дом излезе с публично опровергаване на изявленията, само че все пак тематиката не стихва.

Уволнение на Тилърсън би било безспорен казус, повече от век не се е случвало да бъде уволняван държавен секретар, показват редица американски медии.

" Евентуална подмяна на Тилърсън с Помпео би означавала фрапантна смяна в Държавния департамент. Сегашният държавен секретар е прочут като прагматичен и сдържан. Шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ би се държал като " ястреб " по основните външнополитически тематики, разяснява " Ню Йорк Таймс " - едно от изданията, огласили първи така наречен проект за промяна на Тилърсън.

Добре знае се, че в последните месеци Тръмп и Тилърсън показват разнообразни отзиви по значими, външнополитически въпроси като съглашението за нуклеарната стратегия на Иран и ракетните опити на Северна Корея.

Самият Тилърсън не чака да се раздели с поста си, излиза наяве от негово изказване, направено през днешния ден. " Тази заран има новинарски известия, които желая да разясня. Моят ангажимент към триумфа на нашия президент и страната ни е толкоз мощен, колкото беше в деня, когато одобрих да стана държавен секретар. ", декларира Тилърсън.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР