Външни министри на арабските страни приветстваха споразумението за временно примирие

...
Външни министри на арабските страни приветстваха споразумението за временно примирие
Коментари Харесай

Арабският свят се обяви за удължаване на примирието между Израел и Хамас

Външни министри на арабските страни приветстваха съглашението за краткотрайно помирение сред Израел и " Хамас ", само че обявиха, че то би трябвало да бъде удължено и да стане първа стъпка към цялостно преустановяване на военните дейности, съобщи Ройтерс.

Министрите на външните работи на Саудитска Арабия, Египет и Йордания обявиха пред медиите в Лондон, че съглашението, което включва освобождение на заложници и увеличение на помощта за опустошената линия Газа, в последна сметка би трябвало да докара и до обновяване на договарянията за решение с две страни.

Съгласно подписаното през днешния ден съглашение за краткотрайно преустановяване на огъня Израел и " Хамас " се договориха за четиридневна пауза в боевете, която да разреши освобождението на 50 заложници, държани в Газа, в подмяна на 150 палестинци, затворени в Израел, както и за навлизането на филантропична помощ в анклава.

Саудитският министър на външните работи принц Файсал бин Фархан Ал Сауд съобщи, че филантропичната помощ би трябвало да бъде поддържана и разширявана и не би трябвало да зависи от по-нататъшното освобождение на заложници.

" Какъвто и да е филантропичен достъп, който в този момент се усилва вследствие на тази договорка за заложниците, би трябвало да се резервира и да се надгражда ", сподели той. " В никакъв случай не би трябвало да има понижаване на този достъп въз основа на напредъка за по-нататъшно освобождение на заложници. Наказването на цивилното население на Газа поради задържането на тези заложници е безусловно недопустимо ", добави той.

Арабските външни министри управляват така наречен контактна група от най-вече мюсюлмански страни, които лобират пред главните съдружници на Израел и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за преустановяване на войната сред Израел и " Хамас " и реализиране на прогрес към трайно решение на израелско-палестинския спор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР