Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката

...
Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката
Коментари Харесай

„Понякога собствената ти глава е най-големият враг“ – интервю с Кристиан Стадсгард

Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката на Кристиан Стадсгард, съосновател на датския лейбъл за електронна музика Posh Isiolation и член на Damien Dubrovnik (с Локе Рабек) и The Empire Line (с Айзък Хансен и Йонас Рьонберг). Ако всичко върви по проект, на 19 юни Vanity Productions ще изсвири своя първи концерт в София в компанията на локалните планове Niandraz и Cyberian, както и Rangelova, основателка на музикалната организация Altar, която идва от Берлин за специфичен закриващ диджей сет. Близо 10 години, ние от предаването „ Аларма ", следим музиката на Стадсгард и за нас беше наслаждение да проведем един къс, само че изчерпателен диалог броени дни преди първото му шоу в България.

Работата ти като Vanity Productions се е настанила в доста по-спокойни музикални територии спрямо рисковия тон на другите ти сегашни планове или предходната ти работа в областта на нойз музиката. Има ли място за крайности в соловия ти план?

Всъщност, при започване на тази година започнах още веднъж да работя с по-сурови звуци. Беше по време на третата вълна на Корона вируса и от чиста проба досада започнах да опитвам с микрофония и звук. Не бях го правил от толкоз доста години. Този път обаче прилагах и други техники, като гранулизация на звука, които пък употребявам през последните няколко години. Останах слисан от благосъстоянието на звука и текстурите, които се получаваха. В съвсем всички от идните ми издания тези детайли ще участват по един или различен метод.

Споделял си, че през последните години средствата ти за правене на музика са все по-дигитални, а музиката ти като че ли става все по-минималистична и с съвсем класическо, камерно чувство. Безкрайните благоприятни условия на цифровия програмен продукт не те ли изкушават да се впуснеш в по-грандиозен тон и продукция?

Не одобрявам изключително доста максималистичния тон. Независимо дали става дума за типичен творби, или за модерна цифрова продукция, постоянно той ми се коства скучен. Така че всичко опира до персоналния избор и усет. Последното нещо, което желая, е музиката ми да звучи като направена от продуцент със безценен програмен продукт, който го употребява като че ли е TOTO на стероиди. Вярно е, че в последно време употребявам повече цифрови средства, само че до ден сегашен множеството от работата по музиката ми все е главно отвън компютъра. В тази връзка не употребявам кой знае какъв брой програмен продукт.

Струва ми се, че през последните години Vanity Productions е станал много по-продуктивен план, може би не става дума за наваксване с публикуването на по-стари творби от архива ти, а по-скоро се е нараснала потребността да представяш повече от музиката?

Не мисля, че преди можех напълно да изразя каквото желаех със средствата, които имах. Мисля, че бях прекомерно закостенял в концепциите си и ми липсваше куража да се откажа от правила, които следвах в оборудването и за метода си на работа като цяло, и да възприема нови технологии и техники. Понякога личната ти глава е най-големият ти зложелател. Сега имам доста по-малък сетъп, в сравнение с преди 5-6 години. Сега в огромна степен семплирам музика на други хора и употребявам единствено няколко разнообразни аналогови и цифрови ефект-процесори, и малко редактиране на компютъра. Не мисля, че в миналото съм бил по-продуктивен. Чувствам се по-близо до мястото, където желая да се намирам от артистична позиция.

До каква степен свиренето онлайн е част от твоя креативен развой или е изцяло друго прекарване?

Концертите са друг креативен развой. Обожавам да изсвирвам онлайн, да срещам и допирам хора, да ги виждам по какъв начин се прегръщат, да ги виждам по какъв начин плачат. Двете неща обаче въпреки всичко са свързани. За да мога да върша музика, нуждая се от тласъци, би трябвало да виждам неща, които не съм виждал преди. Имам потребност да приказвам с хора, които мислят по друг метод от мен или просто да върша неща, които не върша всеки ден. В тази връзка, пътуването и свиренето онлайн са извънредно значими за цялостния ми креативен развой. 

Много хора от по-екстремни подиуми намират свиренето на ембиънт музиката за лечебно, за други пък е скучно, ти от коя страна смяташ, че се намираш?

Може би с годините музиката ми е станала по-лека, само че надълбоко в себе си съм към момента нойз хлапе, което харесва шумни, мръсни и физически концерти. Моите лайв сетове включват по малко и от двете неща – успокояващи звуци и чист звук. На пръсти се броят артистите, които могат да създадат напълно ембиънт или напълно нойз сет без да отегчат хората в публиката, или най-малко без да отегчат мен.

Концертът ти в София ще бъде първият за теб след дълга пауза, какво да чакаме?

Носете си кърпички.

Разбрахме че обичаш да свириш на „ по-трудни места като Източна Европа. Вече си свирил в Македония, тъй че си квалифициран за споделената ни действителност. Все отново има ли някое място, което същински те е изненадало?

Не мисля, че считам София за „ мъчно ” място, само че да, желая да виждам места по света, които не са Северна Европа. Преди няколко години, когато свирих в Македония, бях извънредно сюрпризиран от цялостната инфраструктура на града. Изглеждаше тъкмо като колажите, които правихме за обложките на по-старите издания на Posh Isolation. Така че, да, Македония несъмнено ме хвана неопитен и от този момент насам желая да се върна в тази част на света. Всъщност съм доста, доста благополучен, че този концерт беше вероятен.

Първият концерт на Vanity Productions се провежда от колектива за пробна музика Amek и ще се организира в Koncept Space (София, бул. „ Никола Вапцаров “ 6). Билети за него могат да се намерят в системата на, а вратите на 19 юни, идната събота, отварят тъкмо в 20.00 ч.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР