Ванда Руткевич е сред най-известните алпинистки в света. Първият човек

...
Ванда Руткевич е сред най-известните алпинистки в света. Първият човек
Коментари Харесай

"Ванда Руткевич. Само още един връх"

Ванда Руткевич е измежду най-известните алпинистки в света. Първият човек от Полша и първата европейка, изкачила Еверест, първата жена, качила митичния връх К2. Изкачила осем от най-високите върхове в света. Осъществила забележителни изкачвания в Татрите, в Алпите, в планините на Норвегия, в Памир, Каракорум, Хималаите. Необикновена и противоречива персона, трансформирала се в легенда с необуздания си манталитет, непримиримост и блян да реализира задачите си.

Докато написа книгата за нея Елжбета Шераджинска прави голям брой изявленията с полски алпинисти; доближава до незнайни източници, в това число до оживели фрагменти от записките на майката на Ванда, Мария Блашкевич. Цитира незнайни и непубликувани фрагменти от разказите на участниците в холандската експедиция, които поддържат полякинята по време на трагичните събития на Броуд Пик през 1991 година Събития, които са оказали въздействие върху решенията на Ванда през последните години от живота ѝ.

Елжбета Шераджинска е създател на книги и преводач от френски език. Пътешественик, чиято пристрастеност са Непал и Хималаите. Музикант, композитор и текстописец. Автор на публикации за планините и музиката и културата на Кабо Верде, както и на първия полски справочник за островите. Автор на биографиите на Сезария Евора и Ванда Руткевич, както и на книга с мистериозни алпийски истории. Носител на бронзов орден за принос към културата Gloria Artis (2006) и на Златен кръст за заслуги (2015).

На български книгата излиза от издателство " Вакон ", което даде фрагмент от нея.

РАЗМАЗАНИТЕ СЕНКИ

Съдбата е като камък.
Никога не знаеш по кое време
ще падне върху главата ти.

Сезария Евора

Пада инертно. Без нито един зов, нито една дума. Подхлъзване? Секунда нехайство? Изтрити зъбци на котките? Надморска височина над 5000 метра. Всичко се разиграва за една хилядна от секундата и придобива някакво гигантско ускоряване. Кристиан, сътрудникът на Курт в катеренето в този съдбоносен ден, е шокиран. В края на краищата Курт е можел елементарно да спре рухването с пикел, само че въобще не реагира. Можел е да го направи, само че не го е направил.

Пада от 400 метра. Нещо чудовищно би трябвало да се случва в главата, в мига, в който известието " всичко свърши " доближава до мозъка. Също толкоз чудовищно и неописуемо е осъзнаването на обстоятелството, че сътрудникът ти пада. Какво е минало през мозъка на Йежи Кукучка, когато след разтърсващия зов " Юреeeк! " усеща удара от падащото тяло на Тадеуш Пьотровски, а по-късно всичко потъва в злокобна тишина? Какво се е случвало в главата на Ришард Павловски, когато тялото на Кукучка е прелетяло около него, изтръгвайки всички халки по пътя си? Ами в случай че става дума не просто за сътрудник, а за най-близкия ти човек? Какво е почувствал Райнхолд Меснер по време на спускането от Нанга Парбат, когато внезапно е осъзнал, че брат му не върви по неговите следи? Докато е крачил към живота през снежните долини, стигнал до ръба на лудостта, отчаянието, болката?

За част от секундата Курт Линке-Крюгер, който е освен планински, само че и житейски сътрудник на Руткевич, рухва по ската на Броуд Пик. След поредност от къси или пък дълги, само че не безусловно сполучливи връзки и не едно вричане, че край, избира да е сама, с цел да може да се посвети напълно на пристрастеността си към алпинизма, Ванда най-сетне среща човек, който наподобява подобаващ за нейната мощна персона. Винаги е казвала, че когато става дума за мъже алпинисти, се възхищава повече на съпругите им поради упорството да бъдат с тях. Двама алпинисти под един покрив постоянно са прекалено много, само че този път е друго.
 Ванда Руткевич. Само още един връхС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Четиридесет и пет годишен неврохирург от Берлин, хубав, самостоятелен, със свои пристрастености, маратонец и катерач, вдовец, без потребност да демонстрира възприятие за благосъстоятелност към партньорката си или да господства над нея. Напротив: стимулира, поддържа, предизвиква, схваща. Идеалният вид. До този миг не е срещал човек като Ванда. Двамата се познават от две години. " Възхищавах му се за всичко, можех да разцъфтя с него. Вдъхновяваше ме. " Нито той, нито тя имат нещо срещу обстоятелството, че единият живее непрекъснато в Берлин, а другият - във Варшава. Точно противоположното. Това им дава голяма самостоятелност и независимост, нужни за практикуване на специалностите им и за осъществяване на взискателни пристрастености. В края на краищата Курт е живял по този начин осемнайсет години с първата си брачна половинка. Трудно е да се каже какъв брой дълго би траяло това взаимно въодушевление и дали с времето любовта към Курт няма да пострада поради любовта на Ванда към планината, само че всичко, наподобява, върви в вярната посока.

Руткевич е бясно влюбена, даже е подготвена да се омъжи за трети път. " Знаеш ли - доверява тя на Ева Панейко-Панкевич, - той е индивидът, който ме откри в Катманду. Подготвяме се да остареем дружно. " Декларация, която сама по себе си е изумителна. Руткевич в никакъв случай не е говорила за различен мъж по този начин. Сияе. Щастлива, засмяна, по-открита.

Броуд Пик. Или, в случай че предпочитате, Фалчан Кангри, което на езика балти значи Широк връх. Дванайсетият по височина осемхилядник. При положителни метеорологични условия не съставлява особена компликация, само че Линке-Крюгер надали може да се причисли към елита на хималайския свят. Според Руткевич той е умел, само че дали задоволително умел, че да изкачи осемхилядник?

Берлинчанинът евентуално не би се изкушил да го направи самичък, само че е влюбен във Ванда и желае да е покрай нея. По време на тази експедиция - съгласно Пьотр Пустелник - всичко сред тях се задълбочава. " Няма по какъв начин да сме сигурни, само че ми се коства, че в живота на Ванда това беше нещо като избавително въже, за което да се хване и да излезе от този циничен кръг, от заобикалящата я празнина. "

Курт без съмнение се съгласява да взе участие в интернационалната експедиция на Академичния алпийски клуб в Лодз " Каракорум 1990 ". Екипът, воден от Марек Гроховски, си слага две цели: нанагорнище на женския екип по Японския коридор на Гашербрум I и - задача за мъжете - пробутване на нов маршрут по източния било, през прохода Гашербрум Ла към Гашербрум II.

Повече за книгата вижте.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР