Вълнуващ спонтанен свят в бродуейски стил с въздействащи персонажи и

...
Вълнуващ спонтанен свят в бродуейски стил с въздействащи персонажи и
Коментари Харесай

Импровизиран мюзикъл с премиера на камерната сцена на „Сълза и смях“

Вълнуващ импровизиран свят в бродуейски жанр с въздействащи персонажи и мощни усеща, които минават в песни. В това ни потапя най-новият спонтанен театър - неповторимият мюзикъл с друг сюжет и песни във всяко зрелище „ До-Ре-Ми-Ши-Зи “.

Дългоочакваната за театралните почитатели премиера е на 1 февруари на камерната сцена на спектакъл „ Сълза и смях “. Представлението е дело на трупата „ ШиЗи Импро Театър “, които единствени у нас практикуват т.нар лонгформ импровизация по метода на основателите ѝ от Чикаго, САЩ– изцяло непринудено зрелище по заглавие, препоръчано от феновете. От 2015 година слагат музикалната импровизация като неотменна част от техните спектакли. Организират и обичайния към този момент Международен импро фестивал, което прави страната ни разпознаваема на международната карта на тази положителна артистична форма.

Сега актьорите от трупата дръзват да посегнат към най-сложния сценичен род – мюзикъл с напълно спонтанен сюжет, музика и хореография. По заглавие, заложено на място от публиката трупата стартира с откриващ деятелен музикален номер. От него черпи ентусиазъм и основава плетеница от сюжетни линии, които през доста смях и дълбочина на прекарванията на героите повеждат феновете. Всичко това без предварителни ангажименти, изцяло доброволно – тук и в този момент. За да бъде внушението същински мощно и неподправено изпълнителите са облечени в костюми, основани от два пъти номинираната за премията „ Аскеер “ Петя Боюкова.

„ За изработката на сходен театър се изисква голямо количество подготовка и работа в екип. Основата, на която стъпваме е шест години взаимно импровизиране “, изяснява Златин Цветков, създател на „ ШиЗи Импро Театър “. Завършил е и курс по музикална импровизация в Лондон с преподаватели носителите на премия Olivier артисти от спонтанния мюзикъл The Showstoppers. Той добавя, че е извънредно значимо да се работи за вниманието на всички към цялостността на творбата, да се уголемява непрекъснато музикалната просвета, а заедността и координацията са базовите умения, без които един подобен театър не би бил вероятен.

Като част от образованието с трупата са провели уъркшопи едни от най-големите имена от този род - Стейси Смит от Съединени американски щати, международно приет музикален импровизатор и уредник на Музикалния импро фестивал в Чикаго, Съединени американски щати, и Ела Галт от Австралия, импровизатор от Барселона с дълготраен опит.

„ Няма по-сложен род за актьорите и по-ефектен за публиката. Говорим за цялостно креативно гмуркане в незнайното. Висш пилотаж на импровизационното изкуство “, издава Златин Цветков. Актьорът и продуцент на „ ШиЗи Импро Театър “ добавя, че освен се основават на мига персонажи, само че има фокус върху дълбочината и достоверността на техните взаимоотношения. А песните са изпълнени с истини и хващат пулса на времето, в което живеем.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР