Вълната от остри респираторни заболявания и последвалата я грипна епидемия

...
Вълната от остри респираторни заболявания и последвалата я грипна епидемия
Коментари Харесай

Ако ви се вие свят - прегледайте се при лекар

Вълната от остри респираторни болести и последвалата я грипна зараза доведоха до съществено повишение на броя на хората, оплакали се от пристъпи на световъртеж. Информацията за това първи подадоха персонални лекари, а по-късно и от лечебните заведения, които оказаха помощ на потърпевши пациенти.

Световъртежът е възприятие за придвижване на личното тяло в разнообразни направления - нагоре, надолу, настрана или на въртене към личната ос, съобщи известният пловдивски експерт доктор Мария Гиритлиева, УНГ експерт в Многопрофилна транспортна болница и МЦ " Хармония-М ".

Възможно е и чувството за въртене на предметите в пространството в хоризонтална или отвесна посока, макар че човек остава изцяло имобилен. Често е съпроводен с гадене и повръщане. Понякога човек не е в положение да стои изправен и да върви обикновено.

Може да трае малко - минути или няколко часа, само че може да продължи и с дни. Случва се недоволствата да се повтарят седмици наред, даже месеци и години.

Световъртежът самичък по себе си не е болест. Може да е независимо положение, неведнъж виенето на свят е белег на леко преходно заболяване, което минава относително бързо. Възможно е обаче да е признак и на много съществено, инвалидизиращо и даже животозастрашаващо заболяване, измежду които са инсултът, множествената склероза или туморът на мозъка.

Независимо от какъв генезис е, световъртежът крие риск от рухване и пострадване. При шофиране или работа с машини може да бъде извънредно рисков освен за болния, само че и за близките.

Диагностицира се при 40-50 % от хората, без значение от възрастта, само че по-често - при дамите и хората над 70 година Затова лекарите считат, че е много постоянно срещан признак. Около 5% от хората по света са претърпели признаци на световъртеж през последните 12 месеца, а 7,4% - най-малко веднъж в живота си. От световъртеж страдат 60% от хората над 50 година Провокиран е от придвижването на главата.

Най-честите аргументи, които водят до световъртеж, са съдовите промени в мозъка. Кръвоснабдяването на вестибуларния уред е част от това на централната нервна система, само че съдовете, които доставят слуховия и вестибуларния уред, са извънредно тънки. С възрастта съдовите промени се ускоряват - те се стесняват поради наднормено тегло, застоял живот, тютюнопушене, висок холестерол и небалансиран мастен профил на пациента.

Възможна причина за появяването на световъртеж е съществуването на израстък в мозъка, само че тя не е доста честа. Понякога е вследствие на неточност в храненето - несъразмерна приложимост на сол или корист с алкохол.

При някои форми на мигрена също се появяват световъртеж и гадене, както и след прекарана вирусна зараза, като затруднение се появява и звук в ушите. Ако се възпали вестибуларният нерв, също са вероятни рецесии с дълготрайност от няколко дни. Появата на тези признаци не трябва да се подценява, налага се да се потърси консултация със експерт, а не да се чака да преминат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР