Вълна от реакции и коментари предизвика изтекъл запис от заседание

...
Вълна от реакции и коментари предизвика изтекъл запис от заседание
Коментари Харесай

 Уби ли скандалният запис последната надежда за нов кабинет?  

Вълна от реакции и мнения провокира изминал запис от съвещание на парламентарната група на "Демократична България " в другояче спокойния петъчен ден. Срещата е извършена в зала "Запад " на Народното събрание и е била записана и излъчена на уеб страницата на Народното събрание, защото микрофоните и камерите в залата са били забравени включени.

Заради излъченото водачът на "Има подобен народ " Слави Трифонов направи изказване, в което разгласи, че партията му се отдръпва от договарянията за кабинет. „ Нямаме място в тези безсмислени лицемерни договаряния, тъй като преди малко Христо Иванов ги приключи, ние държавно управление на лицемерието няма да вършим, няма да го подкрепим и ще отидем на избори ", съобщи Трифонов.


С отдръпването на Има Такъв Народ от договарянията, задачата нов кабинет в границите на 47-мото Народно заседание става все по-невъзможна. Дори с поддръжката на напусналите "Има подобен народ самостоятелни депутати ", Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България няма да могат да съберат 121 гласа, колкото са нужни за болшинство. Така даже и да влезе за гласоподаване в пленарна зала, бъдещият проектокабинет не би събрал поддръжка.
От "Демократична България " разгласиха целия запис. Председателят на ПГ на Демократична България Христо Иванов разгласи по-рано, че целият запис ще бъдат оповестен, тъй като се трансформира в агитационен материал, от който се популяризират фрагменти, извадени от подтекста. Той прикани всеки да се запознае с целия запис, да види, че става дума за безусловно рутинна политическа среща на ПГ на Демократична България. "Ние сме професионални политици и сме длъжни да обсъждаме всички аспекти на обстановката, с всички вероятни претекстове на играчите ", изясни той.

От ГЕРБ пък приканиха президента Румен Радев да издаде декрет за предварителни парламентарни избори, в случай че в понеделник мандатът не бъде върнат с претендент за министър председател. От изтеклия запис излиза наяве, че мандатът съзнателно се бави, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Противоконституционно е Корнелия Нинова и Христо Иванов да се произнасят за избори на 16 октомври, по тази причина призовахме президента Румен Радев, в случай че в понеделник в 17:00 часа мандатът не бъде върнат, да издава декрет за предварителни избори, разяснява тя.

От Движение за права и свободи също се оповестиха за преустановяване на договарянията. "Скандалният запис от съвещание на парламентарната група на „ Демократична България “ е следващото доказателство, че договарянията за сформиране на кабинет с третия мандат са безспорен фарс ", написа във Фейсбук водачът на Движение за права и свободи – Мустафа Карадайъ.

Премиерът в оставка Кирил Петков също направи коментар по темета. "Ако се отива на избори, този път ни би трябвало болшинство, при което да не си задаваме въпроси дали ще има поддръжка за антикорупционни закони и политики за народа ", написа той във Facebook.

Депутатът от "Продължаваме смяната " Искрен Арабаджиев разгласи в "Панорама " по Българска национална телевизия, че съгласно него Слави Трифонов тласка страната към нови избори. От диалога, който изтече през днешния ден, виждам трезва оценка на договарянията и къде има притеснителни моменти - по този начин той разяснява записа от съвещанието на парламентарната група на „ Демократична България “.

Лидерът на Българска социалистическа партия и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова съобщи във Facebook, че от левицата ще се водят единствено от Конституцията и решенията на органите на партията.

"Сега всички ще се втурнат да оферират, упорстват, да поясняват, да плашат с митинги, „ с кръв “. Искам да съм ясна. Няма да позволим никой да ни слага условия, да ни изнудва или заплашва ", уточни Нинова, която е вицепремиер в оставка в кабинета на Кирил Петков.

Президентът Румен Радев към момента не е коментирал тематиката, само че се чака да стори това по-късно през днешния ден. От 10. 00 часа президентът ще взе участие във възпоменателното поклонение във връзка 80 години от разстрела на огромния български стихотворец Никола Вапцаров.

Отбелязването на годишнината ще се организира на Мемориала "Гарнизонно стрелбище " в столицата. Президентът ще произнесе слово и ще отдаде респект пред лобното място на Никола Вапцаров.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР