Вълна от протести заля Франция през изминалите месеци заради решението

...
Вълна от протести заля Франция през изминалите месеци заради решението
Коментари Харесай

Макрон тръгна на тур из Франция, за да стопли отношенията си с обществото

Вълна от митинги заля Франция през миналите месеци поради решението на Еманюел Макрон да внедри пенсионна промяна, с която възрастта на пенсиониране да се усили от 62 на 64 години.

През последните седмици президентът пътува из цяла Франция и беседва с жителите в опит да стопли връзките си с тях , написа " Politico ".

След като промяната влезе в действие през април, първите визити на Макрон бяха придружени от демонстрации, проведени от синдикалисти и протестиращи против промените му. В източния район Елзас Макрон бе посрещнат с освирквания от тълпата, а при визитата му в локална фабрика даже преднамерено бе прекратено електрозахранването.

Дори и митингите в цялата страна да са намаляли, опасенията за увеличение на насилието против чиновниците на президента нарастват. В южния град Авиньон поданици откриха десетки плакати, изобразяващи френския президент като Хитлер. В родния град на Макрон - Амиен, бе пребит родственик на брачната половинка на Макрон - Брижит. Подозренията са, че нападението е било политически стимулирано. 

В Дюнкерк над 1000 служители на реда бяха изпратени за защита. Бяха издигнати барикади, затворени улици и влизането на коли в центъра на града бе неразрешено.

В рамките на визитата на си там президентът е разговарял с " Politico ", 

" Опитвам да доближи до хората и да обясня последователността на това, което вършим. Получаваме резултати, когато сме поредни и непротиворечиви. Преобладаващото болшинство от французите може и да е срещу пенсионната промяна, само че аз не греша хората, които не са съгласни с мен, с дребното малцинство, което е склонно към пренебрежение ", споделя Еманюел Макрон. 

В последно време той е много медийно деен показва редица държавни оферти за възстановяване на образованието, оправянето с имиграцията и развиването на индустрията.

Този месец няколко социологически изследвания демонстрираха, че болшинството от французите към момента поддържат протестното придвижване против централната промяна на президента. Демократичната рецесия във Франция става все по-задълбочена и това кара политическите коментатори обширно да я проучват.

Някои настояват, че Франция се нуждае от конституционна промяна, а други - че политическият живот в страната е станал прекомерно поляризиран.

" На външен тип Еманюел Макрон и неговият министър-председател Елизабет Борн възприеха доста ефикасна тактика - като заглушиха новините с визитите и предложенията си, те съумяха да наложат нов дневен ред " , съобщи Бруно Катрес, политически анализатор в университета Sciences Po. 

Бившият консултант на френския президент Силвен Форт показа, че главното ляво и дясно течение във Франция към момента не са се възстановили от успеха му през 2017 година

" Голямата изненада за мен е, че опозиционните партии към момента са в сянка на предходното си аз. Президентът не е този, който пречи на опозицията да се възвърне. Президентът не желае демократичният спор да бъде безплоден, това е резултат от години на занемаряване " , разяснява той.

Макрон се надява неговите решения да върнат работните места и вложенията във Франция. Но в случай че реформаторският му порив спре, държавното управление му ще бъде изправено пред съществени провокации.

Правителството трябваше да отсрочи решаването на въпроса с миграцията заради липса на консенсус и парламентарна поддръжка. В взаимозависимост от развоя на обиколката на Макрон за възобновяване на връзката с народа, програмата му за втория мандат може да бъде съществено нарушена, което ще го трансформира в президент, който не може да извършва отговорностите си. Стабилизирането на стопанската система може да не е задоволително, с цел да се възроди доверието сред французите и техния президент, проучва " Politico ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР