Валентин Кунторов © Велко Ангелов Какви са очакванията за бизнеса

...
Валентин Кунторов © Велко Ангелов Какви са очакванията за бизнеса
Коментари Харесай

Валентин Кунторов: Около 200 български компании предлагат продуктите си в "eMAG Румъния" през Marketplace платформата ни

Валентин Кунторов

© Велко Ангелов Какви са упованията за бизнеса на eMAG в България тази година? И по какъв начин те се отнасят към миналогодишните?

И през тази година задачата ни остава eMAG.bg да продължи да бъде пожеланото място за онлайн извършване на покупки на българите, да задържим постоянния растеж от последните години, както и да продължим да усилваме броя на търговците, които продават посредством нашата Marketplace платформа. За 2018 година отчитаме към 6 милиона визити на eMAG.bg средномесечно, без акцията " Черен петък ", когато за един ден имаше 2 милиона. Това е доказателство за доверието на клиентите ни, както и резултат от поредната ни работа на българския пазар за електронна търговия.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Специално за Marketplace платформата упованията са да повторим впечатляващия двуцифрен растеж в оборота на търговците от предходната година, както и увеличението на техния брой. В момента посредством Marketplace на eMAG.bg 3000 компании (производители и търговци) оферират малко над 700 хиляди продукта в най-различни категории.

Как се развива Marketplace платформата след стартирането й преди няколко години и каква част от бизнеса на eMAG понастоящем се генерира посредством нея? Предвиждате ли Marketplace продажбите да настигнат тези на личните артикули на eMAG в близко бъдеще?

2018 е най-успешната досега в историята на българския Marketplace на eMAG. Около 25% от общата стойност на поръчките се генерират от търговците в платформата, като чакаме през идващите години този дял да се усилва, тъй че в близко бъдеще Marketplace да съставлява половината от цената на поръчките в платформата eMAG.

Моето виждане е, че за момента в практиката на електронната търговия няма по-успешен модел от комбинирания. Миксът от лични артикули и такива на трети страни/търговци оказва помощ за предлагането на атрактивни цени, огромно многообразие от артикули и експедитивност и качество в обслужването на клиентите.

Колко от българските сътрудници на вашата Marketplace платформа продават и на другите ви пазари? Какви са упованията ви за развиването на трансграничната търговия посредством платформата тази година?

В момента Marketplace платформата на eMAG действа в четири страни – Румъния, Унгария, Полша и България. Българските търговци, както и всички регистрирани компании в Европейския съюз могат да продават и в четирите страни. По последна информация към 200 български компании оферират продуктите си в " eMAG Румъния " и надлежно при нас има към 300 румънски Marketplace сътрудници. Моите упования са тази година да помогнем на още повече български компании да излязат на тези задгранични пазари. Съветът, който давам на всички, е да започват първо тук, да им помогнем да се срещнат със спецификите на платформата и по-късно да се възползват от опцията да оферират продуктите си в чужбина.

Кои съгласно вас са главните провокации, пред които ще се изправи електронната търговия през идващите години – както световно, по този начин и на локално равнище? Как eMAG дава отговор на тях?

В международен мащаб главните провокации през идващите години ще бъдат свързани с все по-тежките регулации на онлайн бизнеса. В България към момента сме надалеч от пика на този бранш, само че макар дребния пазар имаме сериозен капацитет за растеж. Предпочитаният способ за заплащане на нашите клиенти продължава да е " натрапен платеж " и едвам 10% от тях употребяват вариантите за онлайн разплащане. Ролята на eMAG ще е да продължава да развива цифровата просвета в нашето общество.

Клиентите стават все по-взискателни и това ще е главният ни фокус през актуалната година – потребителско преживяване през целия развой: избора, поръчката, доставянето и последващото обслужване, без значение дали е личен артикул или на Marketplace търговец.

Интервюто взе Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР