Ваксинацията срещу Covid-19 в Гърция вече е задължителна. Парламентът прие

...
Ваксинацията срещу Covid-19 в Гърция вече е задължителна. Парламентът прие
Коментари Харесай

Задължителни ваксини в Гърция, зверски санкции за отказалите

Ваксинацията против Covid-19 в Гърция към този момент е наложителна. Парламентът одобри специфичен закон, с който задължи работещите в здравната и обществената система да се ваксинират и планува тежки наказания за нарушителите.

Служителите в държавния и частния бранш са длъжни да показват на работодателя си документ за имунизация и/или уверение, че са преболедували ковид. Неваксинираните ще бъдат пускани в неплатен отпуск до довеждане докрай на имунизацията им. Изключение от задължението за имунизация са преболедувалите COVID-19 през последните 6 месеца, както и хора, които по потвърдени здравословни аргументи не могат да бъдат имунизирани.

Заетите в службите за обществени грижи би трябвало да си слагат първата доза от имунизациите най-късно до 16 август, след което да завършат имунизирането. За личния състав в системата на опазването на здравето този период е 1 септември.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Черен връх в Гърция с над 3500 инфектирани за ден. Това е най...

Работодателят е задължен да не разрешава на отказалите имунизация да работят и може да не им заплаща заплати за периода на деяние на закона. На тяхно място могат да наемат заместващ личен състав на срочни контракти. На работодателите, които нарушават законовите условия, ще бъдат налагани санкции от 10 000 до 50 000 евро. При наново нарушаване глобата е от 20 000 до 200 000 евро.
Ваксините скоро ще са наложителни за всички

Предвижда се и опцията за разширение на кръга от работещи, за които се изисква наложителна имунизация против ковид, по отношение на обстановката. Това ще се взема решение от здравния министър.

Очаква се скоро имунизирането да бъде наложително и за учители и огромна част от държавните чиновници. Няма да се позволяват студенти на лекции без негативен тест или документ, съобщи преди дни министърът на образованието Карамеос. В частния бранш работодатели заплашват с уволняване неимунизираните, оповестяват от синдикатите.

Властите дават бонуси на лекари и фармацевти, които имунизират против Covid-19 в опит да ускорят имунизационната стратегия. Здравните експерти ще получават по 10 евро за всяка записана имунизация. Ще вземат спомагателни 20 евро, в случай че имунизацията е осъществена в техните кабинети, или по 50 евро при имунизация вкъщи на възрастни или хора с увреждания.

В Гърция към този момент работят съществени ограничавания за неимунизираните. Кафенетата и заведенията за хранене позволяват клиенти единствено против настоящ и негативен тест за COVID-19 или имунизационен документ. Същото важи за фитнеси и спортни събития.
За пътешестване с ферибот или междуградски рейс също се изисква документ за имунизация, негативен PCR тест или бърз антигенен тест. Над 4500 локални и непознати туристи не са позволени да се качат на фериботи до гръцките острови през последната седмица, тъй като са били без въпросните документи. Проверките са строги и се правят от чиновници на бреговата защита.

Новите правила провокират бурно неодобрение измежду гърците. Имаше яростни митинги в Атина и Солун, като стачкуващите се биха полицията и част от тях бяха задържани.

През последните дни случаите на мощно заразния Делта вид на Covid-19 в Гърция са хиляди, а цялата страна е в оранжевата или алената зона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР