Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме заседание в понеделник, на

...
Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме заседание в понеделник, на
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с "АстраЗенека"

Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме съвещание в понеделник, на което ще обсъдим значими неща, заяви в предаването " Тази събота и неделя " Богдан Кирилов - шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.

" На този стадий няма индикация за прекъсване на имунизирането с " АстраЗенека ", уточни той.

" Оценката на Европейската организация по медикаментите (ЕМА) все още демонстрира, че съотношението изгода – риск е позитивно. Тя предлага използването на имунизацията в сходство с разрешението й за приложимост, само че чакаме мнението на ЕМА във връзка с спомагателния разбор, който се прави за данните за сигурност. В края на другата седмица се чака тази информация ", изясни Богдан Кирилов.

По думите му за втората доза от имунизацията към момента няма безапелационна рекомендация, макар че част от страните като Германия да вземем за пример, са показали, че обмислят втората доза да бъде от РНК ваксина.

" ЕМА изиска от производителите да дават всички данни, които имат за подобен вид съчетание, с цел да може да бъде направена регулаторна преценка ", посочи Кирилов.

Заплащането на имунизациите става след приемането, по този начин ще в идващите седмици според от развиването на обстановката, Европейска комисия може да предприеме дейности в друга посока за доставката на ваксини на " АстраЗенека ", означи той. " Към момента данните демонстрират, че имунизацията може да бъде прилагана. Също по този начин има опция за препродажба и подаяние, като това е една от главните ваксини, която ще бъде прилагана по платформата " Ковакс ", проведена от СЗО ", съобщи Кирилов.

Той заяви, че предходната седмица сме получили първата доставка от имунизацията на " Янсен " – към 14 000 дози. За тази ваксина Европейската организация ще извърши спомагателен разбор на данните от използването й отвън Европейски Съюз.

" В Съединени американски щати при приложение при към 7 млн. души, са наблюдение 6 извънредно редки и характерни тромбози, свързани с ниски равнища на тромбоцитите ", изясни Богдан Кирилов.

На този стадий няма съображение за терзание, само че ЕМА желае да направи разбор, с цел да не се губи доверието, добави той.

" Всеки лекарствен артикул, без значение какъв е, има капацитет да провокира нежелана реакция. При РНК имунизациите известията, които получаваме за нежелани лекарствени реакции, са разказани в късата характерност. При тях по-често се следят след използване на втората доза, а при векторните ваксини –по-често след първата ", сподели Кирилов.

Според него все още единствено към Оксфордската ваксина се следи понижаване на интереса, само че въпреки всичко има приблизително по 500-600 лица имунизирани през последните дни с " АстраЗенека ".

До края на юни от имунизацията на " Пфайзер/Бионтех " ще получим 3,5 млн. и близо половин милион от имунизацията на " Модерна ", разгласи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР