Ваксината срещу ротавируси е напълно безплатна у нас от тази

...
Ваксината срещу ротавируси е напълно безплатна у нас от тази
Коментари Харесай

Ваксината срещу ротавируси у нас безплатна и безболезнена

Ваксината против ротавируси е изцяло безвъзмездна у нас от тази година. Освен че е налична, тя е и безболезнена, приема се през устата. Дайте първата доза с първата усмивка на вашето дете, когато е на 6 месеца, настоя доктор Нигяр Джафер, зам.председател на Народното събрание по време на кръгла маса „Ротавирусни инфекции – за какво са рискови и по какъв начин да се предпазим“, която се организира в понеделник в Шумен. Според нея е неуместно да има смъртни случаи от ротавирусни инфекции. Ежегодно обаче, в Европа 231 души почиват, записват се 700 000 визити при лекари от болни и 87 000 хоспитализации. Данните изнесе епидемиологът доктор Тереза Чолакова.

Почти всяко дете, преди да е навършило 3-5 години, е инфектирано с ротавируси. Това е доказателство, че те са главен извършител на тежки форми на диария с обезводняване в целия свят.

По тематиката имунизиране проблеми има не с маргинализирани група, а с интелигентни родители, сподели доктор Джафер. И разяснява, че през днешния ден модата е лекуване по интернет, а мнозина се майтапят, че гугъл може да стане доктор на годината.

Фондация МОСТ с ръководител Юлия Пискулийска е основател на проявата. Четири кръгли маси с присъединяване на публицисти от цялата страна, депутати и представители на изпълнителната власт са извършени т.г. Целта е акцент върху значими проблеми в региона на опазването на здравето. Акцентът върху ротавирусите и ваксинопредотвратимите инфекции се слага, тъй като от ден на ден майки се поддават на страха от имунизациите и не ваксинират децата си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР