Ваксината е най-силното оръжие за прекратяване на пандемията, както личи

...
Ваксината е най-силното оръжие за прекратяване на пандемията, както личи
Коментари Харесай

С морков, тояга и лозунги убеждават китайците да се ваксинират

Ваксината е най-силното оръжие за преустановяване на пандемията, както проличава ясно от образеца с всеобщата имунизация в Израел, по тази причина е първата задача на доста страни по света беше да обезпечат задоволителен брой ваксини за популацията си, а някои даже и три доста повече.  Втората задача е по-трудна, а тя е хората, което не желаят да бъдат имунизирани — или най-малко по-голямата част от тях — да бъдат уверени да го създадат. 

Смелостта на руснаците пречи на всеобщата имунизация

В Русия, като производител и експортьор, ваксини би трябвало да има задоволително.  Но съгласно допитване, извършено предишния месец от центъра „ Левада “, над 60% от руснаците не желаят да се имунизират, и тази % не се е трансформирал от февруари насам. При болшинството от нежелаещите повода не е боязън от имунизацията, а липса на боязън от вируса. 

Затова желанията на Путин до есента да имунизира 70% от популацията изглеждат  трудно осъществими. За петте месеца, откогато стартира преходът „ огромна “ към „ всеобща “ имунизация, в страната, която е измежду най-тежко засегнатите от ковид и първа в света утвърди ваксина още през август 2020 година, до момента напълно имунизирани са близо 10.4 млн. или към 7%. При това от анкетата на Левада се вижда, че броят на искащите да бъдат имунизирани, е намалял с 4% за последните 3 месеца.

Фактът, че на 18 януари (когато запомна всеобщата ваксинация) в най-големия повсеместен магазин в центъра на Москва даваха гратис сладолед, на всеки, който се имунизира (при —18 градуса навън) не оказа помощ изключително. 

По самодейност на кмета на Москва, Московската търговско-промишлена палата (МТПП) предложи да дава на московчаните над 60 години, които са ти създали имунизация против COVID-19, понижения в магазини, аптеки и така нататък За кмета обуче това не е задоволително, той написа в блога си, че има желание да добави системата ат понижения с финансова поддръжка.

Китай убеждава с морков, сопа и лозунги 

Китайците може и да са доста дисциплинирани, само че и те имат потребност от известно увещание, с цел да си слагат ваксини, изключително когато, съгласно управляващите в страната съвсем няма нови случаи на ковид. Със задачата да ускорят постепенно почналата всеобща имунизация, различни държавни институции и компании заложиха на разнообразни материални стимули   —  от ваучери, понижения, до безплатни хранителни артикули и билети за културни мероприятия. 

Доколкото на централно ниво се поддържа концепцията, че слагането на ваксини е изцяло непринудено, на локално равнище картината е по-различна. Положителните тласъци се комбинират с негативни. Включително и с предизвестия, че нежелаещите трябва да се  регистрират, като посочат и уважителна причина. Или че за тях ще последват забрани за достъп до разнообразни публични услуги и наказания. 

Третият, типично китайски път, са лозунгите. Те варират от чисто прагматични („ Ваксините са най-ефективният метод за битка с ковид “), през строго патриотични („ Да изградим Велика Китайска Страна на Имунитета “) до детински  хумористични, (непреводимо е, само че се разчита на  близостта в звученето сред китайската дума на ваксина и котешкото „ мяу “) последните се споделят най-вече в обществените мрежи. 

Съединени американски щати - от безвъзмездна поничка до 1 милион $ (и съвет от Доналд Тръмп)

В Съединени американски щати самодейностите за обосноваване на неувереното население са повече броя  от  американските щати, само че в случай че би трябвало да изберем най-изненадващата, тя е включването персонално на някогашния президент, който дълго време настояваше, че „ вирусът ще изчезна от единствено себе си “.  Той остана не пожела да се причисли, когато някогашни президенти от двата политически лагера - Джими Картър, Джордж Буш-младши, Бил Клинтън и Барак Обама се активизираха в последните седмици с обръщение към сънародниците си да се имунизират, само че Тръмп остана настрана от тази самодейност. В средата на март, въпреки проучванията сочещи, че огромен брой републиканци и поддръжници на Тръмп не желаят да се имунизират,  бившият президент не се включи в акцията на четиримата  предишни президенти от двата политически лагера — Обама, Буш младши, Кинтън и Картър и настоящия Джо Байдън в подкрепа  на ваксивацията. Седмица по-късно той въпреки всичко съобщи: 

" Това е страхотна ваксина. Това е една безвредна ваксина ", сподели Тръмп, който (въпреки че изкара болестта) се имунизира през януари, без да подвига доста звук. " Бих предложил имунизацията и то бих я предложил на доста хора, които не желаят да се имунизират и на доста от тези, които гласоподаваха за мен, почтено ви споделям ", добави Тръмп. Обаче не съумя да убеди тъкмо тези, които му имат вяра най-вече. 

Ню Йорк непрестанно основава нови ограничения, като предлага безвъзмездни хамбургери и пържени картофи на имунизирани жители, оповестява БГНЕС, цитирайки испанския   ежедневник „ Ту отро диарио “. Необходимо е единствено да визиите картата, удостоверяваща, че сте получили дозите. Но в „ Голямата ябълка “, можете да  ползвате и отстъпки за посещаване в зоопарка или пътешестване с метро, да получите безвъзмездна поничка… Можете също да се ваксинирате в деня на мач на Yankees и да получите безвъзмезден билет.  

Най-изгодната оферта обаче предлага щата Охайо (но за нея е належащо да имате и малко късмет).  Там  с присъединяване единствено на имунизирани граждани ще се организира лотария и петима (освен че няма да се заразят с коронавирус) ще завоюват един милион $. Трябва единствено да са пълнолетни, да живеят в Охайо и да са получили най-малко първата доза.

Израел стимулира с паспорти (за почти нормален живот) 

Израел е една от страните, която безапелационно води в проекта за имунизация и надлежно в оправянето с ковид. В Йерусалим се грижат за по-възрастните, като разиграват таблети измежду младежи, които заведат родителите си или различен възрастен над 50 години, да се имунизира. Сред мерките за всимки са опцията да се получи гратис приготвена храна, а някои питейни заведения раздават пици и бира. Системата работи по този начин, че баровете и заведенията имат полза максимален брой хора да се имунизират, и да получат зелени паспорти, с които след това ще могат да посещават питейни заведения и места за хранене.   

Израил преживя тежко пандемията, управляващите на три пъти въвеждаха локдуаун. Жителите не можеха да се отдалечават на повече от 500 от домовете си, учебни заведения, заведения за хранене и спортни зали затвориха. През януари власти взеха решение за въвеждане на „ зелени паспорти “ за тези, които са имунизирани или към този момент оздравели. Този документ осигуряваше разрешение за посещаване на спортни мероприятия, заведения за хранене, кафенета, кина, театри и изложения и други - т.е. един съвсем естествен живот по време на пандемия. „ Зеленият паспорт “ се издава седмица след слагането на втората доза и важи шест месеца. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР