Ваксината Covid-19 на Модерна (Moderna) е безопасна и изглежда ефективна

...
Ваксината Covid-19 на Модерна (Moderna) е безопасна и изглежда ефективна
Коментари Харесай

Moderna: COVID ваксината ни е безопасна и ефективна при тинейджъри!

Ваксината Covid-19 на " Модерна " (Moderna) е безвредна и наподобява ефикасна при тинейджъри, заяви компанията във вторник, оповестява СиЕнЕн.

При изследване във Фаза 2/3 на 3732 деца на възраст от 12 до 17 години в Съединени американски щати, кръвните проби демонстрират, че имунизацията провокира имунен отговор, който е равностоен на по-ранните открития при възрастни.

Изпитването не е предопределено да преглежда съответно ефикасността. Първоначалните наблюдения обаче откриват, че нито едно от децата, получили имунизацията, не се е разболяло от Covid-19, започвайки 14 дни след втората си доза.

Четири от децата, получили плацебо, са с позитивен тест за Covid-19, което съгласно Модерна е " в сходство със 100% успеваемост на имунизацията. " Компанията отбелязва, че към момента се събират повече данни.

Компанията също по този начин преглежда какъв брой добре работи имунизацията единствено след една доза. Резултатите допускат, че имунизацията е 93% ефикасна след една доза при попречване на леки случаи на Covid-19, включваща единствено един признак на коронавирусна болест вместо два или повече признаци.

Резултатите към момента не са рецензирани или публично оповестени.

Компанията съобщи, че имунизацията се " понася добре " и че не са открити обилни опасения за сигурността. Нежеланите реакции включват главоболие, отмалялост, мускулни болки и студени тръпки след използване на втората доза. Понякога се следи и болежка на мястото на инжектиране.

Moderna споделя, че възнамерява да показа резултатите на Американската администрация по храните и медикаментите при започване на юни, дружно с искане за позволение за потребление на имунизацията при юноши.

Ваксината Moderna към този момент е позволена за приложимост при хора на възраст 18 и повече години. След като Moderna изиска от FDA позволение за незабавна приложимост на своята ваксина за юноши, организацията ще прегледа данните, предоставени от компанията, като евентуално се съветва със своите съветници. Ако данните са солидни, FDA ще даде зелена светлина на ваксина, да се употребява при по-млади хора.

FDA към този момент разшири за незабавна приложимост имунизацията Covid-19 на Pfizer/BioNTech, за хора на възраст от 12 до 15 години по-рано този месец. Преди това имунизацията бе позволена за хора на възраст над 16 години.

Тъй като тези ваксини са употребявани безвредно при възрастни, специалистите по ваксини споделят, че това е релативно елементарен развой. Решението на Pfizer е взето без съвещание на самостоятелния съвещателен комитет на FDA за ваксини и свързани биологични артикули.

Консултативният комитет по имунизационни практики на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати се събра няколко дни по-късно, с цел да предложи потреблението на имунизациите на Pfizer при юноши.

Понастоящем и Pfizer, и Moderna тестват имунизациите си при по-малки деца на възраст от 6 месеца до 11 години. Тъй като тези възрастови групи може да изискват разнообразни дози, процесът евентуално ще отнеме малко повече време.

Д-р Антъни Фаучи, шеф на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания, неотдавна съобщи, че децата в начална възраст евентуално няма да бъдат имунизирани до края на годината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР