Важно е да отбележим, че практиката работодателят едностранно да прекратява

...
Важно е да отбележим, че практиката работодателят едностранно да прекратява
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем, ако незаконно прекратят отпуската ни

Важно е да отбележим, че практиката работодателят едностранно да приключва заплатен годишен отпуск, който към този момент е разрешил, е незаконосъобразна.

В законодателството на България са планувани две благоприятни условия за спиране на използването на платения годишен отпуск. Какво би трябвало да знаем в случай че нелегално прекратят отпуската ни, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Първата опция за спиране на използването на платения годишен отпуск на служащия или служителя се настава, когато има позволение за различен тип заплатен отпуск, като да вземем за пример отпуск заради краткотрайна нетрудоспособност (болничен) или неплатен отпуск. В този случай служащият или служителят има право да изиска спиране на платения годишен отпуск, а остатъкът от него да бъде употребен в допълнение по единодушие сред страните.

Например, в случай че някой работи като чиновник в дадена компания и е получил позволение да употребява платения си годишен отпуск от 15 дни през юли месец. В края на първата седмица от отпуската си служителят заболява и му се постанова да вземе болничен отпуск за идващите 10 дни. В този случай, служителят може да изиска спиране на платения си годишен отпуск и да продължи да употребява отпуска по болничен, след което да възобнови годишния си отпуск, в случай че има оставащи дни. Това се реализира според процедурите, открити от работодателя и планувани в законодателството.

Прекъсването на използването на платения годишен отпуск се реализира по искане на служащия или служителя, като за задачата няма специфична законова форма за изложение на това искане. Обикновено това се прави с устно искане при представянето на подобаващ документ, който удостоверява другия тип отпуск, друг от платения годишен отпуск. Въпреки това, с цел да се избегнат недоразумения или разногласия, е целесъобразно това искане да бъде направено посредством документално изказване, което открива ясно волята на служащия или служителя за спиране и отсрочване на използването на платения годишен отпуск за по-късен интервал.

 istock istock
Втората опция за спиране на платения годишен отпуск включва единодушието на страните - служащия или служителя и работодателя. В този случай спирането и отлагането на използването на отпускът се прави по взаимно единодушие и може да бъде завършено посредством документално изказване от двете страни.

Например, в случай че служителят е получил позволение за заплатен годишен отпуск през август месец и при започване на отпуската си получава опция за присъединяване в интернационална конференция в края на месеца. Тъй като конференцията съставлява значима опция за неговото професионално развиване, служителят се обръща към своя шеф с искане за спиране на годишния отпуск и се спогаждат за потребление на оставащите дни отпуск в по-късен интервал след завършването на конференцията. Това единодушие се документира в също в писмена форма.

Едностранното преустановяване на платения годишен отпуск от страна на работодателя без единодушието на служащия или служителя е в несъгласие със законодателството и може да докара до правни последствия за работодателя. Затова е значимо за работодателите да се срещнат със законовите разпореждания и да съблюдават процедурите за спиране на използването на платения годишен отпуск, като се обезпечат от единодушието на служащия или служителя при положение на промени в отпускната им скица.

Справка:

член 175, алинея 1 от Кодекса на труда

член 175, алинея 2 Кодекса на труда

член 155, алинея 4 от Кодекса на труда

член 155, алинея 5 от Кодекса на труда

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР