Важният за българските превозвачи пакет Мобилност, с който се въвеждат

...
Важният за българските превозвачи пакет Мобилност, с който се въвеждат
Коментари Харесай

Пакетът Мобилност няма да се преразглежда

Важният за българските превозвачи пакет " Мобилност ", с който се вкарват нови правила, свързани с почивката на водачите, връщането на ТИР-овете и каботажа при транспортите по всичко проличава, че ще влезе в деяние. Комисията по превоз в Европейския парламент отхвърли предлагането на българските евродепутати пакетът да бъде върнат за ново разглеждане в Европейската комисия. Това стана с 19 гласа " за " против 30 " срещу ", като решението беше взето за по-малко от 10 минути. Решаващ се оказа вотът на депутати от крайнодесни политически обединения от Германия и Франция.
В началото председателката на транспортната комисия в Екологичен потенциал Карима Дели разгласи, че евродепутатът Исмаил Ертуг, който бе вносител на предлагането камионите да се връщат в страната - насочна точка на всеки четири седмици, става заместник-председател на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и към този момент няма да е докладчик по пакета. Новият координатор е шведът от същата партия Юхан Даниелсон.
Българските превозвачи се оповестиха против новите правила, като настояванията им получиха поддръжка от страна на българските евродепутати и на още няколко наранени страни от Централна и Източна Европа, само че към този момент остават малцинство. Идната седмица, във вторник, евродепутатите би трябвало да решат дали да стартират договарянията по пакета " Мобилност ". Ако вотът бъде позитивен, следва така наречен " триалог ", в който вземат участие Европарламентът, Европейският съвет и Европейската комисия. Те би трябвало да намерят компромисно решение, което да удовлетвори всички страни.
Тези договаряния ще стартират след 1 ноември, когато ще проработи новата Европейска комисия. За поста на еврокомисар по превоза, която ще води договарянията сред страните, е номинирана румънката Рована Плумб. Румъния поддържаше настояванията на българските превозвачи за отпадане на редица текстове. Българските евродепутати не са оптимисти за идното гласоподаване идната седмица за започването на договарянията по пакета " Мобилност ". Те считат, че оттук насетне е належащо да се създадат взаимни отстъпки с някои от настояванията, с цел да могат да отстояват целите за превозвачите ни, главните от които са връщането на камиона и почивката на водачите.
" Със сигурност резултатът от гласуването не е позитивен, малко разочароващ. Идва идната седмица, тъй че се готвим за него тогава, когато гласуваме дали да се даде мандат, само че не чакам да има по-добро показване от това. Ясно е, че болшинството е изрично против нашата позиция ", сподели пред БНР Андрей Новаков, който е един от вносителите на настояването за изтеглянето на пакета " Мобилност ". " Имаме потребност от мандат, с който да можем да преговаряме с нашите съперници от другата страна. За това част от нашите условия да останат, от част да се откажем, тъй че най-малко по-големите неща като връщането на камиона, връщането на лидера да успеем да го запазим и да пуснем нещо по-малко ", добави Андрей Новаков пред Българска национална телевизия. " Най-крайните, най-радикалните ограничения ги предлага Европейският парламент в лицето на немски и френски евродепутати. Ние се надяваме тези текстове да бъдат отстранени тогава, когато се търси компромисно решение на трите органа ", сподели Петър Витанов (БСП), който е единственият български евродепутат член на транспортната комисия и вносител на предлагането.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР