„Важна стъпка“: Какво знаем за предварителната сделка между САЩ и Иран за затворници

...
Бавно започнаха да се появяват повече подробности за предварителна сделка,
Коментари Харесай

Бавно започнаха да се появяват повече подробности за предварителна сделка, според която Съединените щати и Иран ще участват в размяна на затворници в замяна на даване на Достъп на иранското правителство до милиарди долари замразени средства.

Новината за споразумението се появи за първи път в четвъртък, когато американски новини съобщиха, че четирима американски задържани са били преместени от прословутия затвор Евин в Техеран под домашен арест в хотел. Пети затворник беше освободен по-рано.

Както американски, така и ирански официални лица по-късно потвърдиха първите стъпки от споразумението, но дадоха различни сведения за това какво включва то.

Барбара Славин, сътрудник в базирания в САЩ мозъчен тръст Stimson Center, каза пред Al Jazeera, че ранните подробности за сделката показват, че Техеран е поне отчасти готов да „деескалира напрежението“ с Вашингтон, докато търси отсрочка смазване на санкциите на САЩ.

Тя каза, че докато предварителното споразумение „е важна стъпка“, особено за семействата на задържаните, е малко вероятно то да представлява по-голяма промяна в отношенията между САЩ и Иран.

„Това не променя фундаментално характера на отношенията на Иран със Съединените щати или международната общност“, каза Славин.


Ето какво знаем досега за сделката:

Какви са подробностите?

Позовавайки се на източници, запознати със споразумението, вестник The New York Times и няколко новинарски агенции съобщиха в четвъртък, че сделката, която е била подготвяна месеци, ще доведе до евентуалното освобождаване на петимата американски затворници.

Трима от затворниците бяха посочени като Сиамак Намази, Емад Шарги и Морад Тахбаз. Семействата на другите двама не разкриха самоличността им, но се твърди, че са учен и бизнесмен.

Джаред Генсер, адвокат на Намази, приветства прехвърлянето под домашен арест, но каза, че „просто няма гаранции“ за това какво ще се случи след това. „Въпреки че се надявам, че това ще бъде първата стъпка към окончателното им освобождаване, това е в най-добрия случай началото на края и нищо повече“, каза той.

Като част от предполагаемата сделка, САЩ ще освободят петима ирански затворници в замяна на освобождаването на задържаните американци, съобщиха новинарските издания.

Иран също ще получи достъп до около 6 милиарда долара приходи от петрол, които бяха замразени в Южна Корея поради санкциите на САЩ. Съгласно схемата парите ще бъдат прехвърлени в Катар за надзор.

Източници казаха на няколко информационни агенции, че Иран ще има достъп до средствата само за хуманитарни покупки, като храна и лекарства, и няма да получава директно пари.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също каза в четвъртък, че средствата ще бъдат в „сметки с ограничен достъп“, които могат да бъдат достъпни само за „хуманитарни цели“.


Ограничението е очевиден опит на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да спре критиките, че освободените средства могат да бъдат използвани за стимулиране на правителството на Иран и програмата за оръжия.

Въпреки това ирански официални лица предложиха различна характеристика, като казаха, че Техеран ще реши как да използва средствата.

Очаква се логистиката за създаване на механизъм с Катар също да отнеме седмици, за да се реши, предвид сложния характер на схемата. Катар работи с Оман и Швейцария в посредничеството на преговорите.

Какво каза Иран?

В петък Министерството на външните работи на Иран заяви в изявление, че е започнал „процесът на освобождаване на няколко милиарда долара ирански активи, които са били незаконно замразени от Съединените щати в Южна Корея“, според държавната IRNA информационна агенция.

Той добави: „Иран ще определи как да използва тези активи и те ще бъдат изразходвани за посрещане на различни нужди на страната, определени от съответните органи.“

Иранската полуофициална новинарска агенция Tasnim каза, че средствата първо трябва да бъдат конвертирани от южнокорейски вон в евро и след това изпратени до сметка в Катар, до която Иран има достъп.

В по-ранно изявление от мисията на Иран в ООН се казва, че Техеран и Вашингтон „се съгласиха взаимно да освободят и помилват петима затворници“.

„Прехвърлянето на тези затворници... извън затвора бележи значителна начална стъпка в прилагането на това споразумение“, се казва в него.

Остава неясно кои ирански затворници са част от предварителната сделка. New York Times съобщи в четвъртък, че „шепа ирански граждани, излежаващи присъди затвор за нарушаване на санкциите срещу Иран“, ще бъдат освободени.

Какво казаха САЩ?

Блинкен нарече прехвърлянето на затворниците „началото на края на техния кошмар и кошмара, който семействата им са преживели“.

Говорейки в четвъртък, висшият американски дипломат обаче добави, че „има още работа за вършене, за да ги върнем у дома“.

Блинкен също отрече сделката да представлява „облекчаване на санкциите“ за Иран.

„Ние ще продължим да прилагаме всички наши санкции. Ние ще продължим да даваме решителен отпор на дестабилизиращите дейности на Иран в региона и извън него. … Никое от тези усилия не отнема това“, каза той.

Все пак републиканците бързо атакуваха администрацията на Байдън, демократ, след като се появиха новини за потенциалната сделка, заявявайки, че тя ще облекчи икономическия натиск върху Иран. Сенатор Том Котън обвини Байдън в „страшлив акт на успокоение“, който би „окуражил“ иранските лидери.


Няма индикации, че сделката със затворниците ще стимулира движението за възстановяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г., според което Техеран намалява ядрената си програма в замяна на премахване на международните санкции срещу икономиката му.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли едностранно от споразумението през 2018 г. и вместо това преследва политика на „максимален натиск“ срещу Иран, налагайки санкции на страната.

Докато администрацията на Байдън първоначално изрази оптимизъм относно възстановяването на пакта, наскоро тя отхвърли перспективите за пробив, след като усилията за съживяване на сделката се провалиха. Байдън също така продължи да налага нови санкции на Техеран.

Кои са американските затворници?

Намази, бизнесмен в началото на 50-те години с двойно американско-иранско гражданство, беше задържан през 2015 г., докато посещаваше семейството си в Техеран.

Месеци по-късно болният му баща Бакер беше задържан, след като се завърна в Иран, за да посети затворения си син. И двамата бяха осъдени през 2016 г. на 10 години затвор за шпионаж и сътрудничество с правителството на САЩ, обвинения, които Вашингтон отхвърли като неверни.

Бакер Намази, бивш губернатор на иранската провинция и бивш служител на УНИЦЕФ, който също има двойно гражданство, беше поставен под домашен арест през 2018 г. по медицински причини и напусна Иран миналата година за лечение.


Шарги също е ирано-американски бизнесмен. Той беше арестуван за първи път през 2018 г., когато работеше за технологичната инвестиционна компания Saravan Holding, след като се премести със съпругата си от САЩ в Иран.

Той беше освободен под гаранция след осем месеца и освободен от обвинения, свързани с шпионаж и сигурност, но му беше забранено да пътува. Той беше призован от отделен съд през 2020 г. и след това осъден на 10 години за шпионаж.

Тахбаз, иранско-американски природозащитник, който също има британско гражданство, беше арестуван през 2018 г. Той беше осъден на 10 години затвор през 2019 г. за „събрание и тайно споразумение срещу националната сигурност на Иран“ и „контакти с вражеското правителство на САЩ… с цел шпиониране”.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР