В заведенията в Германия ваксинираните и преболедувалите ще влизат само

...
В заведенията в Германия ваксинираните и преболедувалите ще влизат само
Коментари Харесай

Заради Омикрон: нови мерки, но и по-кратка карантина в Германия


В заведенията в Германия имунизираните и преболедувалите ще влизат единствено с тест. Изключение се прави за тези, които са си сложили бустерна доза. Какви са другите нови ограничения?

В петък министър-председателите на немските провинции се срещнаха с канцлера Олаф Шолц, с цел да обсъдят въвеждането на нови ограничения против ковид. В последните седмици Германия отбелязва нов растеж на случаите на Ковид-19. Само за последното денонощие те са над 55 хиляди. Затова мнозина се притесняваха, че Германия може да разгласи нов локдаун, сходно на Австрия и Нидерландия. Но подобен към този момент няма да има.

Какви са новите ограниченията?

На цялата територия на Германия достъп до заведения за хранене, питейни заведения, кафенета и други заведения ще имат единствено имунизираните и преболедувалите. Но и те към този момент ще би трябвало да показват настоящ негативен тест за ковид, не по-стар от 24 часа. Изключение от това предписание ще се прави единствено за хората, които са си сложили бустерна доза ваксина. Точна дата, след която тези ограничения ще стартират да се ползват обаче не е посочена в решението. Казва се единствено, че могат да бъдат въведени бързо.
Редакцията предлага
За посетителите на магазини и пътуващите в публичния превоз и железниците се предлага носенето на по-висок клас защитни маски - FFP2. В документа се показва, че е значимо тези маски да се носят в закрити пространства и при срещи с други хора.

Социалните контакти към този момент не се лимитират в допълнение. И отсега нататък са позволени частни събирания на оптимално 10 души, които обаче би трябвало да са имунизирани или преболедували Ковид. Неваксинираните имат право да се събират единствено с членове на личното им домакинство и най-вече две външни лица.

Намаляване и отпадане на карантината за някои групи

Досега ограниченията за карантина и изолираност предвиждаха период до 14 дни. Сега това се трансформира предвид на особеностите на новия вид Омикрон. За контактните лица с сложена бустерна доза карантината в бъдеще може да отпадне напълно. Това ще се отнася и до тези, които напълно неотдавна са били имунизирани или неотдавна са преболедували инфекцията. За всички останали карантината ще завършва след 10 дни. Контактни лица и инфектирани ще могат да се освобождават от карантина на седмия ден благодарение на негативен антигенен тест или ПСР.

В лечебни заведения, старешки домове и други обществени домове карантината ще може да се приключва единствено с ПСР-тест. На работа ще могат да се връщат чиновниците, единствено в случай че преди този момент са били без признаци в продължение на 48 часа.

Училищата към този момент остават отворени. Контактните възпитаници и деца в детските градини ще могат да приключват карантината благодарение на ПСР или бърз антигенен тест след пет дни, а инфектирани - след седем дни, отново благодарение на тест.

Задължителното имунизиране ще бъде въведено " скоро "

Към всички работещи и работодатели е насочен зов да се работи в режим " хоум офис " през идващите няколко седмици. Достъпът до кина, театри и търговията на дребно (с изключение на магазините за хранителни стоки) и отсега нататък е позволен единствено за имунизирани и преболедували. Клубовете и и нощните заведения на закрито остават затворени, а танцовите забави - неразрешени.

В решението се акцентира нуждата от въвеждане на наложителна имунизация, само че не се слага съответен период за тази мярка. Упоменато е единствено, че времеви проект за въвеждането му ще бъде показан " скоро ".

Разширяването на ограничаващите ограничения основава спомагателни разноски в разнообразни сфери на публичния живот. Нарасналите разноски за личен състав и материали ще бъдат регистрирани в плануваните финансови обезщетения, се споделя още в решението.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР