В западния край на аржентинска Патагония, в неплодородна степ, разляла

...
В западния край на аржентинска Патагония, в неплодородна степ, разляла
Коментари Харесай

Мъртвата крава най-накрая пусна петрол

В западния завършек на аржентинска Патагония, в неплодородна степ, разляла се против Андите, се намира шистова групировка, позната като "Vaca Muerta " (в превод - "мъртва крава "). А откогато инженери потвърдиха това, което американски геолози подозират от век - че недрата й съдържат големи количества недопечен нефт и газ - устремът да бъде още един щатския взрив за рандеман на горива, е неукротим.

Първи беше локалният петролен колос YPF, последван от "Шеврон ". След това "на клончето кацнаха " "Тотал " и "Роял Дъч Шел ". Компаниите похарчиха 13 милиарда щ. $ за проучвания на терена през последните осем години. Но нито една от тях не можа да се похвали с кой знае какъв резултат - трудностите се множаха, а производството беше алегорично.

През последните две седмици обаче две компании съумяха да изнесат два дребни товара - единият от лек недопечен нефт, другият - от полутечен природен газ. Все още е прекомерно рано да се афишира победа, просто тъй като остават много логистични и стопански спънки. Но пък това е първият знак, че всичките пари и цялото време, вложени в плана, могат да стартират да се възстановяват, а Аржентина още веднъж да стане международен производител на сила, какъвто беше преди едно десетилетие.

"Шел " разгласи през декември 2018-а, че уголемява активността си в "Мъртвата крава " - публично удостоверение за първите интензивни шистови сондажи отвън Северна Америка, с капацитет да добива над 70 хиляди барела на ден доникъде на 20-е години на нашия век.

"Ексън мобайл " пое сходен ангажимент през този месец. Компанията възнамерява сондажи на 90 кладенеца с предстоящ оптимален рандеман през първата фаза на производството - 55 хиляди барела на ден след пет години.

По оценка на компанията за енергийни изследвания "Уд Макензи ", учредени на последните обходи на петролните полета, продуктивността се покачва и ще нарасне с 25% още през 2020-а. А аржентинският експорт на лек недопечен нефт се чака да доближи 70 хиляди барела дневно през идната година.

Според мнения на специалисти за организация "Блумбърг " по-нататъшният растеж на производството на петрол и газ и на експортния потенциал на Аржентина имат капацитет да лимитират доста комерсиалните дефицити на страната. Дотогава обаче би трябвало да се извърви много път. Базата за съпоставяне за шистови залежи е Пермският басейн в щатите Тексас и Ню Мексико, където добивът качи пратките с гориво от Мексиканския залив до към 2.5 млн. барела дневно. Развитието на инфраструктурата в Аржентина, в това число пътищата и тръбопроводите, изостава от напредъка на сондажите. Производителите упорстват също държавното управление, което поставя старания да отстрани протекционизма в страната, най-сетне да "свали каишката " от износа. Това значи да се постави завършек на правото на първи отвод на локалните рафинерии (бел. ред. - притежателят на това право има опция да подписа съглашение или контракт за актив преди останалите). Както и да удържи на обещанието си да отстрани митата на износа в края на 2020-а.



По оценка на Мигел Галучо (който ръководеше първите сондажи на YPF в "Мъртвата крава ", а сега е шеф на Vista Оil & Gas - компанията, изпратила последната пратка от лек петрол) "ако играчите от сектора и държавното управление се спогодят по тези точки и поддържат енергийните политики за улеснение на износа, ще имаме прелестна вероятност ".

Не е забравено и усъвършенстването на инфраструктурата. Аржентинският президент Маурисио Макри заяви в средата на юни, че държавното управление ще разгласи търг за магистрален водопровод, който да обслужва "Мъртвата крава ". По оценка на анализатори обаче ще са нужни много повече тръби и друга инфраструктура, с цел да може Аржентина да се трансформира в важен експортьор на горива.

Петролните компании ще би трябвало да вземат поради и политиката. Повечето биха желали пазарно-ориентираният президент Макри да бъде избран отново на поста през октомври, изключително като се регистрира и вероятността главният му конкурент да бъде някогашният аржентински водач Кристина Фернандес де Киршнер, чийто финансов надзор разстрои задграничните вложители.

Освен пратката от лек недопечен нефт на Vista, YPF изнесе и първите количества полутечен газ от шлеп, закотвен против крайбрежната линия на Атлантически океан. През идващото тримесечие компанията възнамерява повече доставки от шлепа, който може да втечнява по осем корабни товара годишно. Съществува и опция за нарастване на продажбите посредством водопровод до прилежащите Чили, Бразилия и Уругвай.

Този експорт на газ е краткосрочно решение. Като се регистрира замиращото ползване на горива в по-топлите месеци в Аржентина, локалните сондажни компании се нуждаят от достъп до доста по-големи пазари, с цел да трансфорат добива на шистов газ в доходна инвестиция. По тази причина те към този момент обмислят да изградят терминал за полутечен газ - или на тихоокеанския бряг на Чили, или на атлантическото пристанище на Аржентина, който би коствал 5 милиарда щ. $.

Ако проектите за експорт се придвижат бързо, производството на полутечен газ ще скочи и до 2024-а страната ще може "да открадне " от Съединени американски щати пазарен дял в Азия. Това е действителна опция най-много тъй като танкерите, които отплават от аржентинското крайбрежие, могат да избегнат тапите в Панамския канал, настояват експерти на "Уд Макензи ". Ако обаче Аржентина не успее да извоюва парче от международния пазар на полутечен газ през идните няколко години, производителите евентуално ще се откажат от плануваните сондажи. И страната ще си остане вносител на гориво, какъвто е сега.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР