В южната италианска провинция Пулия се намира село, което е

...
В южната италианска провинция Пулия се намира село, което е
Коментари Харесай

Вижте уникалното село на смърфовете! Съществува и се намира в Европа!

В южната италианска провинция Пулия се намира село, което е неповторимо в света. Със своите кръгли каменни къщи, " трули ", Алберобело неизбежно припомня за дома на смърфовете. Вековните здания са трансформирали мястото в един от най-големите туристически магнити в района.

Недалеч от пристанищния град Бари, в южната италианска провинция Пулия, има село, което е неповторимо в света. Който влезе в него, не може да устои на усещането, че е попаднал в книга с приказки.

Всъщност Алберобело, както се назовава мястото, наподобява като отдалечено от съвременността. Това се дължи на неповторимите му къщи, които незабавно карат посетителите да си спомнят за Смърфтаун. " Трулите “, както ги назовават, трансфораха Алберобело в една от най-големите туристически атракции в цяла Италия.

" Трули “ са всичко друго, само че не и естествени къщи, по-скоро наподобяват като образцови здания заради дребния си размер. Или, както се споделя в формалния уеб страница на Алборбело, като " къщи на джуджета ". Боядисани напълно в бяло, най-впечатляващото нещо в тях е конусовидният им покрив от шисти, който стои като шапка върху кръглите здания. Първоначално те са служели като склад за хората, само че през вековете са превърнати в жилищни здания.

Първите " трули " датират от 14 век, когато граф Конверсано поема властта над региона Алберобело. За да може да заплаща по-ниски налози за селището, графът публично афишира землището и селото за необитаемо място. Поради тази причина " трулите " са издигнати без хоросан и са направени от мек варовик, който може да бъде съборен по-лесно и бързо при положение на подозрение (напр. преди идна данъчна ревизия). До средата на 17-ти век е имало единствено няколко десетки " трули " в тогавашния едва обитаем регион.

Въпреки това до края на 18-ти век Алберобело се разраства бързо и през 1797 година градът най-сетне получава публични градски права. По това време тук в " трулите " са живели към 3500 души. Всяка година градчето притегля безчет туристи от цялостен ​​свят.

Алберобело в този момент е дом на 11 000 души, прецизира " Блиц ". Между другото, доста от тях не престават да живеят в обичаните си " трули " и от време на време даже разрешават на туристите да погледнат в хола им против дребна такса. Въпреки това, в двата съществени " трули “ региона на Алберобело, Ая Пикола и Рионе Монти, има също " трули “ питейни заведения, " трули “ магазини и даже " трули “ черква, Chiesa di St. Antonio. Музей " Трули " добавя офертата.

Поне откогато " трулите " на Алберобело са оповестени за обект на международното завещание на ЮНЕСКО през 1996 година, градът е един от най-големите туристически магнити в провинция Пулия, а и в цяла Италия. Още напролет посетителите би трябвало да са готови за големи тълпи по дребните тесни улички на града. Тогава към 1600-те " трули “ са безусловно обсадени, изключително от ловците на фотоси.

Между другото, декорациите, които виждате на доста " трули ", са митични или религиозни знаци, нарисувани с бяла пепел. С тяхна помощ би трябвало да бъдат прогонени злите духове. Специалната структура на " трули " може да бъде проследена до 1000 година в региона към Алберобело. Уникалните каменни къщи могат да бъдат открити и в други региони на Италия, само че на никое място в такава солидна централизация, както тук.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР