В условията на рестриктивен воден режим, през периода 13-23 януари

...
В условията на рестриктивен воден режим, през периода 13-23 януари
Коментари Харесай

Откриха манган във водата на Перник

В изискванията на рестриктивен воден режим, през интервала 13-23 януари от взетите проби на територията на община Перник са открити повишени стойности на манган във водата от водопреносната мрежа, оповестяват от РЗИ в Перник.
"Проблемът няма директна здравна значителност, даже и при превишаване на нормата до избрана степен, само че е доста значим за консуматора, защото този индикатор трансформира органолептиката (цвят, мътност, аромат, вкус) на питейната вода. Манганът и неговите съединения може да постъпват в организма през храносмилателната система, дихателната система и кожата. Много рядко може да провокира интоксикации. Той влиза в групата на индикаторите с индикативно значение, според Наредба № 9 от 16 март 2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели. Незначителното завишение не е обвързвано със здравен риск. Въпреки това, не се предлага нескончаем банкет на вода за пиянство с превишени стойности на манган ", се споделя още в известието.
От РЗИ в Перник твърдят, че продължава зачестения мониторинг на водата и при констатиране на отклонения от нормите жителите на община Перник ще бъдат навреме осведомени.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР