В условията на пандемия всяко четвърто нарушение на трудовите права

...
В условията на пандемия всяко четвърто нарушение на трудовите права
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Какви са най-честите нарушения на правата на работниците?

В изискванията на пандемия всяко четвърто нарушаване на трудовите права е обвързвано със закъснение на заплатите или с неплатени хонорари. Това се показва в годишния отчет на КНСБ за нарушавания на трудовите права в страната през предходната година.

Всеки трети получен сигнал е за неспазване на противоепидемичните ограничения от работодатели.

От КНСБ упорстват за законови промени, свързани с регламентирането на трудовите права при наложения от пандемията " хоумофис ".

Какви са част от сигналите:

Сигнали, свързани с COVID-19 :

Къде са най-честите нарушавания:

Какви са компликациите пред служащите и бизнеса?

Ралица Славова е фитнес инструктор в спортна зала в Ямбол. Връщането на работа след месеци на изолираност е мъчно и за нея, и за клиентите.

За Ралица пандемията била същинско тестване. След като залата затворила, пробвала да продължи с тренировки навън.

" Аз минах през доста положения - на мощна меланхолия, на мощна незаинтересованост, на отчаяние. Не имах вяра към този момент в обещанията, че ще се отвори след 10 дни, след месец, след два месеца. Потъваш и не знаеш това по кое време ще свърши “, споделя Ралица.

Признава, че оживяла благодарение на брат си, който ѝ помагал финансово.

Заведенията също поеха удара от рецесията. Собственици описват, че стартират от нулата и ще се съвземат с месеци. Един от заведенията за хранене в Ямбол освободил половината от личния състав си поради пандемията. Много от хората, изпратени в неплатен отпуск месеци наред, в този момент отново работят там.

Според ресторантьори ще са нужни месеци, с цел да може браншът да излезе от рецесията.

Какво изясняват специалистите?

Картината е сериозна и то освен в този момент. Имаше старания за законодателни промени още преди 3-4 години. Проблемът продължава да съществува и той се обостри в изискванията на рецесията заради стопански аргументи. Ситуацията сега е разбираема, само че това е съображение да се търсят нови решения в законодателен проект “, разяснява вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Според зам.-председателя на БСК Мария Минчева установените нарушавания са изцяло предстоящи поради пандемичната конюнктура и създалия се законодателен безпорядък от държавното управление в опит да реши проблемите.

„ Когато дискутирахме част от ограниченията, касаещи поддръжка на заетостта, работодателите търсех метод по какъв начин да защитят ползите на своите чиновници. Винаги в полемиките сме разсъждавали по какъв начин е по-добре да стане, с цел да не ги упрекват чиновниците, че злоупотребяват и не желаят да им оказват помощ “, разяснява Минчева.

„ Картинката е друга. Много е значимо бизнесът да има правилен, човешки метод към наетите служащи. Когато това го има като отношение, нещата се вземат решение “, добави Чавдар Христов.

Бизнесът обаче също изпитва компликации във връзка с организирането на работата у дома. Сблъскват се и с казуса хората да работят по-малко в домашна среда.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР