В условията на Covid-19 и самоизолация хората търсят вътре в

...
В условията на Covid-19 и самоизолация хората търсят вътре в
Коментари Харесай

Младите поколения в Китай обръщат поглед към самолечението при емоционални проблеми

В изискванията на Covid-19 и самоизолация хората търсят вътре в себе си способи да понижат тревогата и да облекчат депресията.

Неотдавна, в един неделен следобяд 15 младежи лежат върху цветни килими и възглавници, ситуирани в кръг. Очите им са затворени, някои с изпънати напред крайници, а други свити на кълбо, като че ли спят. Кун И е с кръстосани крайници пред тях и със специфичен чук удря леко железни купи пред себе си, предизвиквайки тон, който дълго отеква в тихата стая в центъра на Шънджън, един от най-забързаните градове в Китай.
Следвайки инструкциите на Кун, групата взе участие в двучасова сесия за звукова медитация. Вслушвайки се в постепенно затихващите звуци на антични музикални принадлежности като пеещи купи и гонгове, участниците се пробват да намеря успокоение от забързаното всекидневие. След това, той инструкторът ги кара да си показват, че беседват с влъхва, облечен в бяло, да му задават въпроси и търсят отговори. В последната част на сеанса младежите биват насърчени да споделят своите размишления с останалите участници.

„ По време на сесията доста хора се питаха за крайния смисъл на живота, само че всеки даваше разнообразни отговори от мъдреца – в действителност себе си “, споделя Кун, който управлява студио, предлагащо курсове за духовно лекуване, съчетани с форми на изкуството като живопис, музика и танци.
Такива духовни, медитативни прекарвания, които могат да понижат напрежението и тревогата и да облекчат депресията, се трансфораха в най-новата опция за уплашеното младо потомство в Китай, което търси успокоение и се пробва да откри себе си.
Сред групите клиенти на Кун са хора, които се интересуват от изкуство и логика на психиката – образовани млади, нуждаещи се да се провиснал, и майки на цялостен работен ден, които желаят да учат и да споделят с някого.

„ Фазата на съня, въпреки и да трае единствено половин час, е доста декомпресираща и релаксираща и доста хора се разсънват с чувството, че са спали дълго време “, споделя Кун И.
37-годишна някогашна служителка на университет се насочва към проучване на лекуването посредством изкуство през последните години, откакто самата тя се въодушевява при първия си опит през 2016 година Тя вижда, че младите китайци, които са непредубедени, в този момент са подготвени да опитат лекуване с изкуство, което допреди няколко години е имало дребна известност.
Кун И отдава част от повода на честите карантини и обществено разграничаване, практикувани през последните три години около епидемията от COVID-19, които са трансформирали методите, по които хората се оправят със напрежението.
Арттерапията остава ниша в Китай, само че Кун И счита, че пазарът се уголемява. В епохата след пандемията хората имат все по-големи потребности от облекчение на напрежението и нравствен живот. Според отчет на известната след младите китайци платформа за видеосподеляне Bilibili, по-младите генерации са все по-загрижени за психологичното си здраве. Броят на гледанията на видеоклипове, свързани с такива тематики, през миналата година означи голям растеж от 83% на годишна база.
Сред потребителите, които търсят отговори или оферират хрумвания по психически въпроси посредством платформата, тези на възраст до 24 години са 76 %. Емоционалните думи с висока периодичност на търсене в платформата включват „ тревога “, „ меланхолия “ и „ стрес “, демонстрира отчетът.
Нуждата на младите да намерят забавление отвън работата докара до появяването на разнородни нови прекарвания, ориентирани към релаксация. Готовността им да заплащат за тези съвременни занимания докара до основаването на компании, които се занимават с облекчение на напрежението.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР