В усилията си да подобри организацията на машинното гласуване Централната

...
В усилията си да подобри организацията на машинното гласуване Централната
Коментари Харесай

ЦИК подготвя още 3 пробни машинни гласувания

В напъните си да усъвършенства организацията на машинното гласоподаване Централната изборна комисия (ЦИК) ще организира още 3 пробни гласувания тази неделя. Тестовете ще се състоят на три места в София – Триадица в 22 СЕУ от 10 часа, Подуене в 143 ОУ от 11 часа и Люлин от 12 часа, само че мястото следва да се посочи.

Пробните гласувания до момента демонстрират, че на хората им лишава към минута и 9 секунди, с цел да минат през машините. Това значи, че приблизително към 50 души могат да бъдат обслужени от едно устройства за един час. Най-добре се оправят висшистите, дамите и тези, които имат предходен опит с машините. Най-много се затрудняват възрастните гласоподаватели над 70 години с по-ниско от междинното обучение, които живеят на село или в дребен град.

Изводът на изборните комисари е, че хората би трябвало да имат допир с машините преди изборите. „ По-възрастните хора, които се тормозят, като гласоподават един път, откриват, че е доста елементарно, и загатват че е същото като банкомат. Притеснението идва от неизвестостта ”, уточни членът на ЦИК Росица Матева. Тя счита, че при добра организация от страна на секционните изборни комисии, тъй че непрестанно да бъдат натоварени машините, упоменатият резултат от минута и 9 секунди на човек може да бъде усъвършенстван.

Колегата й Цветозар Томов подсети, че публичната обстановка е била сходна при въвеждането на интегралната бюлетина – имало е терзания дали гласоподавателите ще се оправят, както и политически рецензии, че се вкарва прикрит учебен ценз. Десетилетие по-късно обаче никой не си спомня за тези проблеми, сподели Томов. И посочи, че опитът на страни като Индия и Бразилия, където машинното гласоподаване се ползва всеобщо, е посочил, че хората могат да се научат да използват устройствата, без значение от образованието си.

За секциите с повече от 750 гласоподаватели ЦИК ще се постарае да обезпечи повече от една машина, с цел да не се образуват опашки, дадоха обещание комисарите. С социална поръчка за евентуално 1500 спомагателни устройства общият им брой разполагаем за изборите ще бъде 11 100. От тях 9400 ще бъдат заделени за секциите с над 300 гласоподаватели, които по закон би трябвало да разполагат с машина, още 200 за частичните избори на 27 юни, към 300 за гласуването в чужбина на 11 юли. Това оставя към 1400 бройки, които могат да се разпределят като втори устройства в най-големите секции.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

От ЦИК подчертаха, че гласоподавателите би трябвало да бъдат наясно, че няма да могат да гласоподават с хартиени бюлетини. Такъв вид е позволен единствено при изключителни случаи – в случай че машината се скапе да вземем за пример.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР