В Унгария говорят за лов на вещици и за показни

...
В Унгария говорят за лов на вещици и за показни
Коментари Харесай

ЕС иска да накаже Унгария. И сам си слага крак.

В Унгария приказват за " лов на вещици " и за " показни процеси по комунистически фасон ". Поводът - едно съвещание на Европарламента и едно намерено писмо на водещи европейски политици, които желаят да спрат парите за Унгария, написа " Дойче веле ".

Идването на власт на Виктор Орбан в Унгария напролет на 2010 година изправи Европейски Съюз пред едни от най-продължителните и разгорещени разногласия в неговата досегашна история: Какво да е отношението към една страна членка, която систематично подронва демокрацията и правовата страна и по този метод нарушава Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз?

Подобен случай въобще не е влизал в сметките на създателите на Съюза - те очевидно са считали, че щом една страна е релативно одобрена народна власт, тя ще се развива единствено в позитивна посока - към още по-голямо рационализиране. Затова и не са планувани съвсем никакви ефикасни благоприятни условия за санкциониране на тези страни, които не съблюдават нормите. Да не приказваме, че въпросните наказания са изключително мъчно използвани на процедура.

Темата в този момент още веднъж е на дневен ред. Комисия на Европарламента заседава в Брюксел (07.12), с цел да разиска откриването на процедура против Унгария въз основа на член 7, който планува лишаване на някои членски права на страната заради тежки нарушавания на главните полезности на Европейски Съюз.

Водещи европейски политици пък настояха в отворено писмо до Европейската комисия да спре изплащането на европейски пари за Унгария, до момента в който страната не стартира още веднъж да се преценява с европейските правила. Сред подписалите писмото са някогашният финансов министър на Германия Ханс Айхел, както и тримата някогашни еврокомисари Паскал Лами, Франц Фишлер и Янис Палеокрасас.

Тежки нарушавания на главните права

Унгария е първата страна в историята на Европейски Съюз, която е действително застрашена от разкриване на процедура по член 7-ми. През май Европарламентът разпореди на Комисията по гражданските свободи, правораздаването и вътрешните работи (LIBE) да създаде отчет, въз основа на който през идната година да се гласоподава за откриването на процедура против Унгария. Гласуването в Европарламента е планувано за септември 2018.

Водещи европейски политици тези дни настояха в откритото си писмо до Жан-Клод Юнкер Европейски Съюз краткотрайно да спре парите от европейските фондове за Унгария, като се изключи директните заплащания на Комисията, в които унгарското държавно управление не се явява като медиатор. В мотивировката си те акцентират, че унгарското държавно управление тежко нарушава съществени правила на демокрацията и правовата страна. В писмото се твърди още, че ръководещата партия " Фидес " управлява избрани сфери на правораздаването като Главната прокуратура и Конституционния съд, че лимитира свободата на печата и преследва неправителствени организации.

Редица институции, както и правосъдната система били реформирани по метод, който разрешавал една основна част от европейските пари да се преразпределят директно или индиректно сред близки до партията политически и бизнес-среди.

" Не бива да мълчим "

" Орбан намерено слага под въпрос правилата на демократичната народна власт. Но неговата Европа не е тази, която основахме и към която се стремим ", показва социалдемократът Ханс Айхел в диалог с Дъждовни води. Той е наясно, че Европейската комисия мъчно може да спре парите от европейските фондове за Унгария, както и да наложи наказания на страната. Независимо от това Европейски Съюз не трябва да мълчи, акцентира Айхел и показва, че таман това е претекстът на подетата от него самодейност.

Правителството в Унгария реагира извънредно невъздържано на писмото до Жан-Клод Юнкер, както и на съвещанието на Комисията (LIBE). Писмото представлявало " политическа офанзива на Левицата против Унгария ", се споделя в публична мнение от Будапеща.

В изявление от предходната седмица самият Орбан окачестви настояванията за прекъсване на европейските пари за Унгария като " нелепост " и " простотия ". Правителственият представител Золтан Ковач съобщи, че съвещанието на LIBE за Унгария било " нещо приблизително сред лов на вещици и демонстративен развой по комунистически фасон ".

Унгария на процедура няма от какво да се опасява

Подобни словесни изхвърляния зачестиха през изтеклите месеци - в това число и заради това, че наближават избори. Всъщност Унгария няма от какво чак толкоз да се опасява.

Известно е, че партията на Орбан " Фидес " е член на християндемократическата Европейска национална партия. А за някои сериозни гласувания тя има потребност от унгарските гласове. Така беше да вземем за пример при преизбирането на Доналд Туск за ръководител на Европейския съвет.

Във всички сходни случаи Европейската национална партия се реваншира, като се афишира срещу налагането на наказания против Унгария. Това е съдбоносна неточност, считат 17-те най-важни цивилен организации в Унгария. През октомври те разгласиха обстойно мнение за политическата обстановка в страната. Изводът им гласи: " От нечестни избори до повсеместна корупция – в сърцето на Европа към този момент съществува една нелиберална страна. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР