В Украйна Европа намери думите. Но все още не и

...
В Украйна Европа намери думите. Но все още не и
Коментари Харесай

Европа изоставя Украйна, докато съдбата й виси на косъм

В Украйна Европа откри думите. Но към момента не и метода за превръщането им в дейности. " Голяма част от бъдещето на Европа през днешния ден е заложено на карта в Украйна ", предизвестява почитан френски посланик. Докато в Съединените щати едно тръмпистко малцинство взе помощта за Украйна за пленник, като отхвърли да я включи в дневния ред, Европейският съюз рискува да наложи несъгласие от Виктор Орбан, който желае да депрограмира полемиката и гласуването за помощта за Украйна на идващия Европейски съвет. След несполучливите опити на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, Еманюел Макрон се опита в четвъртък да убеди унгарския министър председател да вдигне блокадата си.

Но бурята е доста по-генерална, написа на страниците на френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер. " Ние сме без пари и съвсем без време! ", споделя Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Съединените щати. Същата е обстановката и в Европа, където водачите признаха, че не могат да спазят обещанието си да дават 1 милион муниции на Украйна преди пролетта. Досега Европейски Съюз е доставил единствено 300 000 артилерийски боеприпаса на Киев. И макар че европейските индустриални мощности са се нараснали с 20% до 30% след съветската инвазия, поръчките се материализират постепенно. Според немския институт " Кил " новите обещания за помощ от Запада са на най-ниското си равнище от началото на съветската инвазия. И с войната сред Израел и Хамас украинският спор изчезна от радарните екрани, пропъден от настоящите събития и " умората " на съдружниците на Киев.

" Сякаш Европейски Съюз и НАТО са не запомнили, че войната в Украйна визира техните граници. Имаме чувството, с това изместване на вниманието към Близкия изток, че страданието ни се свежда до заглавия във вестниците, които могат да изчезнат за една нощ ", съжалява Олга Стефаничина, украински вицепремиер, която е на посещаване в Париж. Тя акцентира, че апелите за помощ от украинските водачи не биха се състояли, в случай че Западът не беше изискал Украйна да се откаже от нуклеарния си боеприпас през 1996 година, след независимостта.

" Украйна се съобрази ", напомня тя, " откакто получи, с Меморандума от Будапеща, гаранции за сигурност " от Съединените щати, Обединеното кралство и Русия. Следователно Киев единствено моли западняците " да съблюдават обещанията си ". Олга Стефаничина също напомня, че " битката на украинците против руснаците е битка за свободата и полезностите на Европа и че пази европейските страни от война. Ако Русия не участва военно в Европейски Съюз, това е тъй като Украйна възпира съветската експанзия. Мюнхенският дух обаче печели в европейските столици, които още веднъж стартират да мърморят за преустановяване на огъня (което би било в интерес на Москва) или за договаряния (отказани от Кремъл) за потушаване на огъня от Изток, което ги заслепява прекалено много.

Бавността и съмнението на Запада (парализиран от заканите за нуклеарен апокалипсис, изречени от Владимир Путин) да даде на Киев нужното оръжие навреме, с цел да изгони руснаците от Украйна, значително изяснява неуспеха на подхванатата контраатака напролет. Докато Европейски Съюз и Съединени американски щати натискаха спирачките, задържайки първо танковете си, по-късно изтребителите си, а в този момент и боеприпасите си, съветската войска, чиято резистентност беше подценена от Запада, се отбрани зад солидна отбранителна линия.

" Военната стопанска система ", към която призоваваше френският президент Еманюел Макрон, в никакъв случай не се е превръщала в действителност в Европа. От друга страна, Русия сложи военната си промишленост в военен ред. Скоро ще бъде на път да създава два милиона снаряда годишно, т.е. повече от Съединените щати и Европа взети дружно. Опасността евентуално в никакъв случай не е била толкоз огромна от началото на годината. Основният риск е превръщане на салдото на силите на терен.

" Европейците явно не са подготвени да създадат нужните жертви, с цел да разрешат на украинците да се опълчват на съветската експанзия при най-хубавите условия. Техните дейности или липса на дейности опровергават изявленията им ", съжалява някогашният дипломат Жерар Аро в Туитър. Европейските страни към момента се борят да схванат стратегическите залози на новия свят. След като съумяха с огромни компликации да открият своето единение при започване на войната, те още веднъж бяха разграничени по този въпрос. Унгария нахално пази съветските ползи в границите на Европейски Съюз. Що се отнася до Полша, нейните съществени проукраински правила са сложени под въпрос от егоистичните ползи на избрани стопански браншове, като водачите на камиони, които блокират украинската граница през днешния ден.

Умората на европейците и разделянето на Съюза са тъкмо това, на което Владимир Путин разчиташе, с цел да промени хода на войната. От няколко седмици съветският президент надига глава пред удобните за него условия. Армията му устоя против украинците, подпомагани от Запада. Украинските водачи показват обществено своите несъгласия Владимир Путин разруши изолацията, в която беше подложен от Запада, и заобиколи глобите, като разчиташе на своите съдружници в антизападния " Глобален Юг ".

Скоро той ще се възползва от опциите на Иран и Северна Корея за балистични ракети. Отново стартира да пътува: Китай, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия. Парите от петрол и газ движат съветската стопанска система. Противниците бяха заглушени и изборите през март се обрисуват като удобни. И най-после, Путин не можеше да се надява на по-добра " измама " от войната в Близкия изток, която в този момент активизира цялото внимание.

Във Вашингтон тръмписткото малцинство, което блокира помощта за Украйна, умишлено поема риска да аргументи военно проваляне на Киев. " Гласуване против поддръжката на Украйна е гласоподаване за възстановяване на стратегическата позиция на Владимир Путин. Това е просто действителност, от която не можете да избягате ", предизвестява Джейк Съливан. Но през днешния ден Европа не е в положение да поеме ръководството от американците, в случай че Вашингтон спре кранчето за военната помощ. Няма нито средства, нито политическа воля. " Европа би трябвало да се разсъни. Тя би трябвало да помогне на украинците да възобновят офанзивата. За нас няма опция. Ако американците и британците бяха изоставили европейците през 1942 година, ние нямаше да сме тук. Украйна през днешния ден е Европа през 1942 година ", споделя почитан френски посланик. Той не вижда " сюжет, при който провалянето на Украйна би било победа за американците ".

Ако продължи, " умората " на Запада ще коства скъпо на Европа. " При заледен фронт Путин още веднъж ще премине в нахлуване ", предизвестява френският посланик. Русия не би трябвало да печели тази война ". Но способни ли са Франция и нейните европейски съдружници да трансфорат положителните си планове в действителност? Както написа полско-американската журналистка Ан Епълбаум в публикация, оповестена в Desk Russia, " предизвикването, което Владимир Путин насочва към Европа и останалия свят, не се е трансформирало от февруари 2022 година Трудната истина е, че " тази война ще завърши дефинитивно единствено когато неоимперската фантазия на Русия най-сетне почине ". Времената се трансформираха. " Трябва ", сподели тя, " да стартираме да оказваме помощ на украинците да водят тази война, като че ли я водим самите ние, като променим бавния си развой на взимане на решения, с цел да го приспособяваме към неотложността на момента. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР