В Украйна бяха извършени обиски в домовете на милиардера Игор

...
В Украйна бяха извършени обиски в домовете на милиардера Игор
Коментари Харесай

Украинските служби обискираха домoвете на олигарха Коломойски и бившия вътрешен министър

В Украйна бяха осъществени обиски в домовете на милиардера Игор Коломойски и някогашния министър на вътрешните работи Арсен Аваков, оповестиха локалните медии.

Според украинските издания къщата на Коломойски е била претърсена по дело за измами в фирмите " Укртатнафта " и " Укрнафта ", проверява се заграбване на петролни артикули на стойност 40 милиарда гривни (около 1 милиард евро) и укриване на митнически заплащания в огромни размери.

Обискът у някогашния украински министър на вътрешните работи Арсен Аваков е обвързвано с злополуката на хеликоптер в Бровари, при която почина управлението на Министерство на вътрешните работи. По думите на Аваков чиновници на Държавното бюро за следствие ревизират договорите, подписани с Airbus преди шест години.

Според украинските медии офисът на Коломойски (който дълго време бе апетитен за настойник на президента на Украйна Володимир Зеленски) към този момент е бил претърсен по делото " Укрнафта " предходната есен.

" Укрнафта " създава 90% от петрола на Украйна и е един от най-големите притежатели на бензиностанции; " Укртатнафта " има най-голямата рафинерия в страната, ситуирана в Кременчук (тя е затворена малко след началото на войната заради вреди от обстрел).

Преди това Игор Коломойски е бил съсобственик на двете компании, само че през ноември 2022 година те са национализирани. Украинският президент Володимир Зеленски изясни това с нуждата да се " обезпечат непосредствените потребности на отбранителния бранш ". След национализацията Коломойски престана да бъде доларов милиардер, написа украинският Forbes.

През юли 2022 година в Украйна бе обявено, че Зеленски е лишил Коломойски от поданство. Няма публично удостоверение на тази информация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР