В украсата за празника се включват червени яйца. Приготвят се

...
В украсата за празника се включват червени яйца. Приготвят се
Коментари Харесай

Великден е! Христос Воскресе!



В украсата за празника се включват червени яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се назовава за къщата и се раздава на Великден на членовете на фамилията, други се подаряват на кумове и на родственици.

Великденските фигурки от шоколад и захар са много известни в Австралия. Но с изключение на във формата на зайче, те се вършат и в тази на рядкото австралийско животно бандукт. Великденското меню включва печено овнешко, говеждо или пилешко със зеленчуци. За десерт се сервира обичайна торта " Павлова " с киви, ягоди, ананаси и мандарини. Популярни са и кръглите кифлички със стафиди. Австралийците ги хапват сутринта преди да отидат на черква. На Великден доста фамилии излизат измежду природата. В този завършек на света тогава се бележи свършекът на лятото и началото на есента.

Великден италианците честват с другари. На Велики понеделник те устройват пикник. Дори и да се лее дъжд, той не се анулира. Пекат се кифлички, в които се поставят и яйца. Приготвят се обичайните бисквитки с кашкавал. Празненствата са много обилни. В Ломбардия пекат самун във формата на гълъб, назовават го la colomba. Популярна е и баницата, приготвена с 33 пласта фино тесто - всеки символизира година от живота на Исус.

В Гърция на празника се придава изключително значение. Приготовленията стартират още при започване на Страстната седмица. Домакините почистват домовете си и ги украсяват. Пекат се обичайни бисквити, в четвъртък се боядисват яйцата. В съботата от Страстната седмица гърците носят храната, приготвена за Великден, в църквата, където духовник я благославя. Всяка вечер от Страстната седмица гърците вървят на черква, съпричастни към страданията на Христос. В среднощ на събота против неделя камбаните на храмовете бият, с което известяват възкръсването на Христос. След като се приберат от нощната литургия, хората стартират да честват.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР