В УХТ демонстрираха химична лаборатория и дегустираха здравословни храни по

...
В УХТ демонстрираха химична лаборатория и дегустираха здравословни храни по
Коментари Харесай

В УХТ показаха химична лаборатория

В УХТ демонстрираха химична лаборатория и дегустираха здравословни храни по време на Европейската нощ на учените, която се организира за 11 път във вуза.

Ректорът на университета проф. дтн инж. Кольо Динков приветства участниците и откри събитието като уточни, че повече от 60 години висшето учебно заведение приготвя добре реализиращи се фрагменти за бизнеса, а преподавателите и докторантите реализират новаторски научни разработки. Той акцентира ролята на събитието „ Нощ на учените” за популяризирането активността на научните служащи и запознаване на необятната общност с тайните на знанието. Подкани участниците с изключение на запознаването с „ тайните на науката” да пробват новите здравословни артикули, основани посредством фюжън кюзин и молекулярна кулинария от студенти и преподаватели от катедра „ Хранене и туризъм”.

От своя страна проф. доктор инж. Йорданка Алексиева, заместник-ректор по интернационална интеграция и повишение на квалификацията и началник на катедра „ Хранене и туризъм “, показа тематиката на тазгодишния конгрес „ Чрез здравословно хранене към по-щастлив и дълъг живот”. Тя показа програмата, включваща забавни действия – презентации за здравословно хранене и изследвания на студенти и преподаватели върху храненето на разнообразни възрастови групи, менюта за деца, студенти и възрастни, викторини, подкани да се включат в работилниците за здравословни храни, за молекулярна кухня, млад откривател и други

Специални посетители на УХТ – Пловдив бяха ученици от Дома за деца, лишени от родителска грижа „ Мария Луиза “. Те с интерес се срещнаха с апаратурата в лабораторията по неорганична химия в образователното заведение. Гл. ас. Радка Вранчева показва пред децата по какъв начин се прави разбор на твърдостта на питейната вода и описа за опити, с които се занимават тя и сътрудниците й. Малчуганите имаха опцията да следят под микроскоп дрожди за произвеждане на самун и вино преди да се вложат в хранителни артикули, както и да се срещнат със структурата на разнообразни храни. Ас. доктор Хафизе Фидан вкара искащите в тайните на микробиологията.

Проф. доктор Тана Сапунджиева срещна присъстващите с условията на здравословното хранене, а изследванията върху храненето на деца, възпитаници, студенти и възрастни провокираха оживени полемики. Презентацията на гл.ас. доктор Ивелина Василева за здравословните храни включи деца, студенти и възрастни във викторина и анкета за оценка на храненето.

Една от забавните разработки, по които работи инж. Ивайло Минчев – докторант с теоретичен началник доцент доктор Илиана Милкова в катедра „ Хранене и туризъм “ са сладководните водорасли, които се употребяват за хранителна добавка. Той учи приложението им в храненето. Те са с висока стойност на хранителни протеини, не съдържат мазнини и имат макро- и микроелементи, потребни за организма. Имат едва изразен усет и могат да се вложат в кремове, теста, като допълват здравословната диета. В момента изследват хранителната им стойност и биологично дейните им субстанции и по какъв начин те се променят в процеса на кулинарна обработка, с цел да могат най-пълно да се запазят свойствата им. Отглеждането на водорасли е стопански рентабилно. Могат да се влагат в храни или под формата на паста или изсушени на прахуляк.

Гл. ас. доктор Анета Попова, началник на план към ФНИ за млади учени изследва екстракти от билки (самардала, левурда, тученица и др.) и състава им. Сред новостите са и изследванията на гл. ас. доктор Мария Димова за антиоксидантната интензивност на плодове и листа от черница. Очакванията са откритите биологично дейни съставни елементи да въздействат удобно върху дeйнocттa нa cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, при профилактика на възпaлитeлни процеси и в битката против paĸа. Биологично дейните съставни елементи на алената боровинка и горските плодове са обект на проучване на гл. ас. доктор Драгомира Бухалова. Все млади научни служащи, почнали своята изследователска активност под управлението на проф. Алексиева.

Истински кулинарни шедьоври бяха приготвили студентите от катедра „ Хранене и туризъм “, прилагайки резултати от научните проучвания на своите преподаватели, под управлението на ас. доктор началник Станко Станков. Представени бяха новаторски здравословни храни, съчетавайки в себе си обичайна българска кухня и присъщи за района първични материали с молекулярната кулинария и фюжън кюзин, както и навлезлите на пазара ни чия, амарант, киноа и други Сред най-предпочитаните бяха био баници с тученица и водорасли, десерти с тиква и лимец, кюфтета от киноа, десерти с чия, суроватъчни протеини и с белтъчни изолати от грах и доста други. Присъстващите можеха да подготвят „ хайвер” от разнообразни плодови и зеленчукови сокове (тиква, алено цвекло, малина, мента и др.). На форума имаше доста изненади и работилници за здравословни десерти и закуски, в които се включиха и възрастни и малчугани.

Специални посетители на форума бяха предприемачи от Италия, водени от доктор Джузепе Аккардо, който към този момент 15 години е сътрудник на Университета по хранителни технологии и спомага български студенти да организират своя стаж на Апенините. Гостите останаха впечатлени от обичайното ашуре и „ плодовите спагети” от молекулярната кухня, както и от „ желираните алкохолни и безалкохолни коктейли”.

Европейската нощ на учените се реализира в границите на план FRESH (Find Research Everywhere and Share) към Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на стратегия „ Хоризонт 2020”.
тагове ухт химична лаборатория европейска нощ на учените
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР