В училище постоянно преписваше от мен, в университета му правех

...
В училище постоянно преписваше от мен, в университета му правех
Коментари Харесай

Какво представлява „Емоционалното лидерство”

„ В учебно заведение непрекъснато преписваше от мен, в университета му правех всички курсови работи, а в този момент съм редови чиновник в банката, която той управлява. Как по този начин? ”. Наистина, за какво животът е цялостен с образци по какъв начин отличниците в учебно заведение биват „ задминавани ” по-късно от хора, които са били считани за проблематични, та даже и безнадеждни възпитаници? Психолозите дават пояснение: повода е в прочувствения разсъдък. Той е високоразвит при хората, които в живота стават сполучливи, без значение от учебния си бележник.

Излиза, че EQ е по-голям, в сравнение с коефициента на просветеност. Учени от Харвардския университет даже са убеoени, че смисъла на IQ за постигането на триумф в живота е единствено 20%. И в случай че човек на управителен пост има висок IQ, само че прочувственият му разсъдък е най-малък, надали ще успее да осъществя капацитета си.

 Понятието „ Емоционален разсъдък ” е многопластово и комплицирано. То се образува от редица разнообразни качества, които се демонстрират във високо равнище на самокритика, в способността да слушаш и разбираш другите, да предвиждаш държанието им, да контролираш своите и непознатите емиции, в умеенето да се вземат верни решения, в способността да влияеш, формираш и мотивираш екип от хора за реализиране цели и така нататък

Едно от значимите умения на прочувствения разсъдък е умеенето съответно да оценяваш личните си благоприятни условия и ограничавания, оптимално дейно да използваш мощните си качества и да балансираш слабите си страни.

За EQ всеобщо се заприказва след книгата на Даниел Голман „ Емоционалното водачество ”. На базата на свое проучване в 200 огромни световни компании той открива, че обичайните до този миг качества, свързвани с водачеството (интелигентност, неотстъпчивост, увереност и визия) са незадоволителни за реализиране на триумф.

Според теорията на Голман, с изключение на с притежаването на тези характерности, същинските сполучливи водачи се отличават и с висока степен на прочувствена просветеност, която включва четири съществени качества: самоосъзнатост, самоконтрол, съпричастност (емпатия) и обществени умения. Високите резултати в тези катерогии подсигуряват на водача постигането на оптимално удобни и хармонични връзки с близките, почитание и доверие от страна на чиновниците, а затова – и дълготраен, резистентен триумф в ръководството.

Емоционалният разсъдък е мощно оръжие, а неговият боеприпас са:

Самовъзприятие. Това е способността да се вслушваш във вътрешните си усеща, да осъзнаваш мощните и слабите си страни, както и рамките на своите благоприятни условия. Хората с развито съзнание и самовъзприятие се отнасят към себе си с възприятие за комизъм, с подготвеност да овладяват нови умения. Те приветстват градивната рецензия и мнения за своята работа. Точното познаване на личните им качества им разрешава пълноценно да ги употребяват, а всичко това им придава справедлива убеденост в себе си. Самоуправление, самоконтрол. Обективната самокритика, способността да се вслушваш в страстите си, води и до по-високи равнища на самоконтрол. Хората, които имат това умеене, намират способи да управляват отрицателните си страсти, резервират успокоение и разсъдителност даже във времена на рецесии и мощен стрес. Те гъвкаво се приспособяват към комплицираното, в сложните условия постоянно виждат удобна опция, а не заплаха. Социална схватливост. Вслушването в личните страсти и контролът над тях оказват помощ да се развива състрадание и съпреживяване спряма близките. Социалната схватливост разрешава да се усещат неизказаните усеща на другите. Това е емпатията и с помощта на нея, елементарно се намира общ език с хора от най-различни обществени пластове и даже от разнообразни култури. Управление на връзките. Това е умеенето да използваш способността си да възприемаш страсти (както личните, по този начин и чуждите), с цел да градиш дейно връзки. Това е способността да оказваш въздействие върху хората: от умеенето да избираш правилния звук към съответния човек според от обстановката, до способността да привличаш на своя страна последователи и да получаваш всеобща поддръжка за своя самодейност. Хората, притежаващи това умеене, неизменима са обаятелни и безапелационни. Към четирите съществени стълба на прочувствената просветеност по Голман, в последно време от ден на ден откриватели прибавят и пети детайл: Умението да се вземат решения. Емоционалният разсъдък се демонстрира най-ярко в метода, по който хората вземат решения. Известният психолог Мелина Мелия откроява пет основни думи, отличаващи хората, които имат гения да вземат верни решетия. Думите са: осъзнаване, действителност, аршин, отговорност и безалтернативност. Ефективният човек е кадърен ясно да осъзнава, че се намира в обстановка на избор и в случай че е изправен пред проблем, то той би трябвало да бъде решен. Ефективният човек може оптимално обективно да види реалнатаа картина, да „ огледа истината в очите ”. Ефективният човек постоянно осъзнава въз основа на какво (на какви критерии) взема решение в съответна обстановка. Ефективният човек в никакъв случай не трансферира отговорност на други. И най-после, ефикасният човек в никакъв случай не се връща по средата на пътя да търси други разновидности. Веднъж взел решение, той твърдо работи в определената посока.

 И още един значим миг. Ако IQ-то се намалява с възрастта, то прочувственият разсъдък не стопира да се развива и усъвършенства през целия живот. А водачът, който не стопира да работи над прочувствения си разсъдък, реализира все по-високи резултати.

Инфо: www.manager.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР