В Турция е обявен 7-дневен траур. Училищата са затворени. Хората

...
В Турция е обявен 7-дневен траур. Училищата са затворени. Хората
Коментари Харесай

Специалният ни пратеник в Турция: Болниците в Хатай и в Газиантеп са сринати до основи


В Турция е разгласен 7-дневен печал. Училищата са затворени. Хората се надяват да видят околните си оживели, те са изплашени, тъй като липсва информация за това кои са избавените от руините, сподели специфичният делегат на bTV в Турция Бесте Сабри.

Жителите на Адана описват, че лечебните заведения в Хатай и в Газиантеп са сринати до основи, а пациентите се извозват в Адана.

Над 5 000 към този момент са жертвите на бедствието в Турция и Сирия. 3549 са починалите в южната ни съседка, разгласи президентът Реждеп Ердоган. Ранените са над 22 000. Още хиляди се намират под руините и ориста им е незнайна.

За Сирия няма огромна изясненост, защото огромни региони там са под контрола на бунтовниците. Само в следените от държавното управление зони жертвите са над 1600. 5775 здания са изцяло разрушени.

Заради пагубното злополучие президентът Ердоган разгласи тримесечно изключително състояние в 10 наранени провинции.

За малко повече от денонощие след бедствието 70 страни към този момент са изпратили или дали обещание помощ – избавителни и медицински екипи, лекарства, палатки и одеяла.

В една от разрушените здания в Адана е била и дребната сестра на Мериям - Ямур.

“Чакам дребната ми сестра, има мъж и деца. Бяха на деветия етаж, никой нищо не ни споделя ”, описа Мериям Коюнджу.

“Няма спешен щаб, кой е умрял, кой не. Нищо не знаем, търсим хора в моргата по лечебните заведения, гледаме в погребалните организации, от през вчерашния ден обиколихме 20 лечебни заведения ”, споделя мъж.

Много хора изгубиха околните под руините.

“Пет от моите деца са там, за кого да рева повече - за бащата на децата, който е в интензивно поделение или за децата, които са тук ”, сподели Дилбер Гьокоглу.

Десетки изгубиха дома си.

“В Адана сега е доста тежко. Много здания се срутиха, само че доста са пред сриване и доста хора напущат града сега. Аз също го усетих, бях на 12-тия етаж, беше като атомна бомба, тези две минути бяха като час за нас ”, описа Фикрет Озкая.

Няма ден, няма нощ всички работят с цялостни сили, споделят доброволците. Те раздават храна и облекла на потърпевшите в лагерите, проведени от гражданската отбрана на Турция.

“Помагаме с облекла, храна и даваме всичките си сили с цел да помогнем. Това е човешкото отношение, това е задачата ни ”, сподели доброволецът Незим Ертурул.

31 души от България оказват помощ в разчистването и търсенето на оживели.

“Разрушенията са огромни, опитваме се да намерим оживели ”, сподели Стефан Георгиев от дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " към Следствен отдел към окръжна прокуратура.

По време на акцията тази заран, българският ни избавителен екип откри тяло в една от постройките.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР