В центъра на вниманието на финансовите пазари през тази седмица

...
В центъра на вниманието на финансовите пазари през тази седмица
Коментари Харесай

Парадът на централните банки

В центъра на вниманието на финансовите пазари през тази седмица несъмнено бяха сбирките на централните банкери от двете страни на Атлантическия океан.

Хорото потегли от Европейската централна банка, която организира постоянния си годишен конгрес в някогашния португалски кралски курорт Синтра от 17 до 19 юни. Той бе учреден преди пет години от ръководителя на ЕЦБ - Марио Драги, в отговор на годишния симпозиум на Федералния запас в Джаксън хол.

Тазгодишната среща събра централни банкери и икономисти в чест на 20-годишния празник на еврозоната. Обсъждан е и основополагащия въпрос: с какви принадлежности (ако въобще има такива) разполагат централните банки, с цел да защитят стопанската система от заканите на Съединени американски щати към международната търговия и от политическите земетресения, породени от BREXIT. Сред по-видните участници в ссбирката бяха ръководителят на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер, някогашният шеф на Федералния запас - Джанет Йелън, и шефът на "Бенк ъф Инглънд " - Марк Карни.

Мненията за това кой да е инструментариумът на централните банки бяха разнопосочни, а някои - и искрено песимистични във връзка с бъдещата им успеваемост. " Храбрецът " Драги обаче отбрани в словото си на 18 юни досегашната политика на ЕЦБ и сподели, че може да понижи още веднъж лихвите или пък да стартира да купува активи, в случай че инфлацията не доближи целевото ниво. Той даде обещание да разгласи нови тласъци, в случай че икономическата обстановка продължи да се утежнява през идните месеци. И сполучи да намали цената на еврото и да вбеси президента на Щатите Доналд Тръмп, който го упрекна в съзнателно манипулиране на единната европейска валута за тя да има по-голяма конкурентна мощност, в сравнение с зелените пари. Все отново, Драги не пропусна да подсети на държавните управления от еврозоната, че би трябвало да положат всички старания, с цел да реализиран по-благоприятна за растежа конструкция на обществените си финанси. Той от дълго време подлага на критика служителите, че не вършат задоволително, с цел да подобрят фискалните позиции на страните си и разчитат само на ЕЦБ и на паричната политика тя да подтиква стопанството на общността. Той бе подсилен и от сътрудника си Евалд Новотни, който разяснява за CNBC, че националните държавни управления би трябвало да играят фундаментална роля посредством фискалните си политики. Бившият основен икономист на МВФ - Оливие Бланшар пък сподели, че "е съвсем сигурен, че ЕЦБ не може сама да пребори рецесията в този миг...и че е напълно явно, че има потребност от помощ ".

Всъщност Драги не за първи път употребява форума в Синтра, с цел да разколебае вложителите. Например, през 2017-а еврото скочи нагоре, откакто той разгласи, че може да изтегли паричните тласъци, тъй като стопанската система на еврозоната пораства. Няколко месеца по-късно управителният съвет на ЕЦБ осведоми, че ще редуцира програмата си за покупка на облигации. Миналата година пък еврото падна откакто Драги сподели, че той и сътрудниците му ще са "предпазливи ", когато дефинират началото на лихвените нараствания.

Зад Океана обаче към момента не бързат с лихвените редукции. Федералният запас резервира непроменена лихвената си политика на постоянното заседание на паричния си комитет на 18 и 19 юни. Но, в символ на смяна на паричната тактика банковият ръководител Джеръм Пауъл подсказа опция за намаляване на лихвите още през юли. И разясни, че несигурността, произлизаща главно от комерсиалните борби на Тръмп и евентуалния разяждащ резултат от тях върху щатското стопанство и върху другите международни стопански системи, е главният фактор за възможната смяна, а паралелно с това и по-слабата от мечтаната инфлация. В интерес на истината, Пауъл не сподели нищо ново. Защото още някогашният президент на Федералния запас Алън Грийнспън преди време бе отбелязал, че несигурността е "определящата характерност " за паричната политика. А на него в никакъв случай не му се е налагало да работи с президента Доналд Тръмп.

Тръмп въобще не може да стои кротичък и непрекъснато мъмри Пауъл. Той даже се съветвал с юристи на Белия дом дали има опция да в профил Пауъл от председателското кресло на Федералния запас. А преди ден споделил със свои довереници, че счита, че има пълномощия да го смени.

Тръмп не престава да недоволства от Джеръм Пауъл

Пауъл от своя страна неведнъж е заявявал, че ще пази независимостта на Федералния запас и че счита да изкара цялостния си четиригодишен мандат. Що се отнася до завоя му за лихвената политика, банковият началник съобщи, че чака по-ясен прочит на индикаторите дали и до каква степен националното стопанство се нуждае от по-евтини заеми в кратковременен проект. Нещо повече - вотът на паричния комитет на 19 юни за опазване на досегашния лихвен диапазон от 2.25-2.5 %, не е бил единомислещ. Директорът на клона на Федералния запас в Сейнт Луис - Джеймс Булард е дал своя вот за намаляване на главната рента с 0.25 %.

Оттук нататък следват залозите. "Голдмън Сакс " чака централните банкери да редуцират лихвите с по 25 базови пункта и през юли и през септември, и не изключва ново намаляване с половин % до края на годината "ако новинарския поток е разочароващ ".

Щатският $ пък поевтиня към всичките си валутни съперници на 20 юни. Резкият му спад изненада валутните пазари и принуди някои хеджингови фондове с огромни дълги доларови позиции преди лихвеното решение на Федералния запас да ги закрият. Зелените пари попаднаха под спомагателен напън откакто доходността на базовите десетгодишни щатски ДЦК падна до най-ниските си нива за последните повече от две години.

Еврото надвиши 1.13 щ. $ в късния следобяд на европейската търговия на 20 юни. Японската йена се увеличи до 107.47 за един щ. $ (най-високата й цена за последните шест месеца), след което леко омекна до 107.73 йени за един $. Доларовата уязвимост подтиква апетита на вложителите към валутите с по-висок риск, а австралийският и новозеландският $ прибавиха по 0.5% всеки към пазарните си оценки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР