В центъра на Карлово се намира площад 20-ти юли“, където

...
В центъра на Карлово се намира площад 20-ти юли“, където
Коментари Харесай

Има ли посегателство върху културно наследство на площад „20-ти юли“ в Карлово

В центъра на Карлово се намира площад „ 20-ти юли “, където има паметна плоча в символ на респект към избитите на 20 юли през 1877 карловци. Тя е сложена по самодейност на младежкия парламент при СОУ „ Христо Проданов “ през 2017 година – незабравим знак в града на Левски. През 1987 година е открит този архитектурен отбор – площад „ 20-ти април “. Той е монумент на културата от локално значение – това е единична архитектурно-строителна недвижима културна полезност, категория от локално значение. По паметника работи проектантски екип от четирима архитекти и трима художници, ръководени от Йоан Левиев.

Има ли посягане върху културно завещание на площад „ 20-ти юли “ в Карлово в процеса на реорганизация и рехабилитация и за какво е гражданското неспокойствие против плана? Реконструкцията и рехабилитацията на централния площад на град Карлово провокира гражданско неспокойствие в града против плана. Оказва се, че всички жители са съгласни с това начинание.

В ефира на " Нашият ден " този проблем е коментиран от един от създателите на плана на досегашния тип на пл. " 20 юли " – проектант Георги Георгиев. Той счита, че фактът, че той и неговите сътрудници не са били потърсени за мнение, съставлява нарушаване на Закона за авторските права. Освен че съставлява и посягане върху културното завещание от локално значение. Арх. Георгиев акцентира, че този неповторим обект е бил оставен да се унищожава през годините.

" От доста години площадът беше приет за емблема на град Карлово – признат и приет от самите карловци с доста нараснало самочувствие от това архитектурно-художествено дело. "  

Стартираните действия по реконструкцията и рехабилитацията на пл. " 20-ти юли " провокират сигнали от жителите – един от тях и до министъра на културата Велислав Минеков. В отговора на писмото от Министерството на културата излиза наяве, че в съответния случай има нарушаване на авторските права.  

Група поданици от Карлово не утвърждават премахването на трибуната в Карлово, която е част от към този момент почналата реорганизация и рехабилитация на пл. " 20-ти юли " в града. Те изпратиха писмо, подписано от 17 интелектуалци, до Министерството на културата и Министерството на районното развиване и благоустройството с искане за прекъсване на плана. Към писмото има приложена и подписка на към 100 души.

" Този факт изненада и нас самите – ние бяхме сезирани единствено по телефона, че централният градски площад стартира да се събаря. Когато отидохме на место, видяхме, че багери и служащи скапват съвсем всичко. 

По Закона за авторското право една реорганизация и ремонт като този сега би трябвало да бъдат предоставени на проектантския колектив, който в началото е разработвал този план – ние държим публично правата на този план. Когато попитахме, те споделиха " Това е инженеринг – това даже не се разпорежда на социална поръчка... "

Чуйте повече от звуковия файл.
Художникът и ваятел Николина Канарова изяснява, че недоволството на жителите е подбудено от неналичието на задоволително гласност и разискване с обществеността преди започване реализацията на плана, както и нарушение на функционалностите на площада и на авторски права. Николина Канарова изрече своята позиция в " Нашият ден ".
Чуйте повече от звуковия файл.

Екипът на предаването „ Нашият ден “ се обърна за гледната точка и на кмета на Община Карлово Емил Кабаиванов, само че получи отвод заради изключителната натовареност на общинската администрация около идните празнувания на 184-годишнината на Васил Левски. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР