В този случай мъжът – наречен в проучването T5 и

...
В този случай мъжът – наречен в проучването T5 и
Коментари Харесай

Мозъчен имплант превръща мисълта на парализиран мъж в текст

В този случай мъжът – наименуван в изследването T5 и който е бил на 65 години все още на проучването – не е направил фактически писане, защото ръката му дружно с всичките му крака са били парализирани от няколко години.

Докато прави това, електродите, вградени в моторния му кортекс, записват сигнали за мозъчната му активност, които по-късно са интерпретирани от логаритми, работещи на външен компютър, декодирайки въображаемите траектории на писалката на T5, които въображаемо наблюдават 26-те букви от писмеността и някои съществени препинателни знаци.

„ Тази нова система употребява както богатата невронна интензивност, записана от интракортикалните електроди, по този начин и силата на езиковите модели, които, когато се ползват към невронно декодираните букви, могат да основат бърз и прецизен текст “, споделя първият създател на проучването Франк Уилет, откривател от Станфордския университет.

Подобни системи, създадени като част от BrainGate, транскрибират невронна интензивност в текст в продължение на няколко години, само че доста предходни интерфейси се концентрираха върху разнообразни мозъчни метафори за обозначаване кои знаци да се напишат – като да вземем за пример изтъкване и тракване с компютърен курсор, следен от мозъка.

Не беше известно обаче какъв брой добре невронните репрезентации на почерка – по-бързо и умело двигателно умеене – могат да бъдат арестувани в мозъка, нито какъв брой добре биха могли да бъдат употребявани за връзка с мозъчно-компютърен интерфейс.

При тестванията мъжът съумя да реализира скорост на писане от 90 знака в минута (около 18 думи в минута) с почти 94 % акуратност (и до 99 % акуратност с задействана автокорекция).

Източник: HICOMM
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР