В този силен за жените в киното сезон има няколко

...
В този силен за жените в киното сезон има няколко
Коментари Харесай

София Филм Фест: Аз, Тоня

В този мощен за дамите в киното сезон има няколко кино лентата със специфичен фокус върху връзките майка-дъщеря, които се конкурират за огромни награди, и единият е . Алисън Джени, която играе Лавона Голдън, майката на Тоня Хардинг, получи „ Златен глобус ” и " Оскар " за осъществяването си.

Филмът под режисурата на Крейг Гилеспи споделя за живота на Тоня Хардинг (Марго Роби) – една от най-големите фигуристки, раждали се в миналото, и първата жена, заковала троен аксел на леда.

Случая на Тоня познаваме от сензационните вести преди време – тя е неприятната магьосница, провела нападението против красивата, грациозна американска принцеса Нанси преди Олимпийските игри в Лилехамер през 1994 година, с цел да си проправи пътя към медала.

За да се получи обаче по-достоверен и по-пълен роман от това, което помним, основателите на „ Аз, Тоня ” вършат задълбочени изявленията с главните участници и вземат решение да опишат историята им по този начин, както са я чули – доста спорна и без присъди.

Тоня е родена в изключителна беднотия и безперспективност в среда на пропаднали видове и е това, което се схваща под „ безпаричен бял отпадък ”. Майка й, след няколко брака, има пет-шест гърла за изхранване и работи като сервитьорка на дълги смени. Сурова, озлобена жена, същинска зла кучка и цялостна откачалка, която няма никакви задръжки да бие и малтретира детето си, което оставя на леда, с цел да има една грижа по-малко в всекидневието.

Талантът на Тоня не я кара да се усеща горда или подкрепяща, а е гориво за още и още неприязън, която излива в ново и ново принуждение. Когато Тоня се хвърля в прегръдките на „ първия, който й споделя, че е красива ”, и се омъжва за него, у Лавона не се задейства никакъв майчински инстинкт да предотврати повторение на личната си клета орис. Оттам до цялостния неуспех на кариерата и живота на детето ѝ цъка таймер, ехото на който Тоня Хардинг чува до ден сегашен...

Марго Роби е изключителна в ролята на Тоня (актрисата е и продуцент на кино лентата и с номинация за " Оскар " за ролята си) и е прекарала безброй часове в тренировки, с цел да се усеща най-малко по-комфортно на леда в сцените на тренировки и надпревари. Марго е употребила две титулярки дубльорки и робот, които да се приближат до качествата на Тоня. Тъй като на света няма фигуристка, която да извърши троен аксел за сцената, в която Хардинг го прави, са обмисляли какви ли не разновидности, в това число да извикат мъж да го извърши (някои от тях го могат). В последна сметка се стопират на комплициран монтаж, включващ голям брой двойни аксели, снимани от разнообразни ъгли. 

Но това не е от тези истории за твърдоглав труд и златен орден най-после, нито за сбъдването на американската фантазия. „ Аз, Тоня ” е история, която потвърждава, че колкото и надарен да си, даже спортът не може да ти помогне и да те измъкне от калта, в случай че нямаш едничка душа на този свят, която да те обича откровено и да ти мисли положителното.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР