В този геополитически контекст не можем да си позволим нов

...
В този геополитически контекст не можем да си позволим нов
Коментари Харесай

Атанас Славов: Не можем да си позволим нови избори в този геополитически контекст

В този геополитически подтекст не можем да си позволим нов цикъл от избори и неустановеност за страната. Това съобщи в " Още от деня " правосъдният министър в оставка Атанас Славов.

Той се надява борбата за правораздаването да бъде приключена без значение кой ще е идващият министър. Смята, че през идващите девет месеца може да се реализира доста в сферата, в случай че бъде обещано време за това.

" Уикенда сигурно ще има натоварен развой на договаряния, само че по-важното е дали страната и политическите субекти в Народното събрание желаят да продължат ясната реформаторска стратегия и задължения или някои от субектите ще предпочетат да се отиде на предварителни избори ".

От ПП-ДБ желаят продължение на промените и са подготвени за това - както с политически фигури, по този начин и със законопроекти, уточни Славов.

" Разбирам прочувственото политическо говорене и всеки да изтъкне своя принос, уповавам се обаче политическите водачи и обединенията да проявят разсъдък и да мислят на първо място за страната ни ".

Според Славов формулата с плаващите болшинства не работи, а в противен случай - крие опасности. На въпрос ще признаят ли ккава е ролята на Движение за права и свободи в ръководството и ще се търси ли още веднъж тяхната поддръжка, отговори:

" Изпълнителната власт е функционалност на съглашение в Народното събрание - само че единствено сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Така би трябвало да бъде и отсега нататък. В съответни гласувания начинания евентуално ще се постанова по-широка поддръжка, само че основното болшинство би трябвало да е сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ".

Атнас Славов разяснява, че до момента е чул най-вече положителни оценки за работата си като министър. Посочи, че идващите няколко месеца ще са отдадени на , който е над 200 страници и има над 600 разпореждания.

" Сега е на авансово публично разискване,след 10 дни ще бъде пуснат за публично пробуждане. Заложените текстове ще бранят правото и независимостта и по тази причина са толкоз значими. Говоренето за предварителни избори, когато би трябвало да се гласоподава този закон, е индикация за нещо друго - че някой желае да продължи настоящето насипно положение с изтекли мандати в правосъдната власт.

Няма да има " инструмент на Господ " - инструментите ще бъдат съвестта и професионализма на магистратите, сподели министърът.

" За мен ще е оценка за незадоволително изчерпателен професионален спор " - по този начин Славов отговори на въпроса какво ще стане, в случай че Конституционния съд анулира измененията в главния закон.

" Мисля, че в частта " Съдебна власт " няма да има нищо, оповестено за противоконституционно. Не имам вяра, че българският Конституционен съд по този начин непосредствено ще се опълчи на европейските стандарти за самостоятелност на правораздаването ".

Вижте целия диалог във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР