В това обобщение на прогнозите на няколко световни дългосрочни модела

...
В това обобщение на прогнозите на няколко световни дългосрочни модела
Коментари Харесай

Наса Съобщи Току-Що: Ето Каква Ще Е Зимата В България!

В това резюме на прогнозите на няколко международни дълготрайни модела ще разгледаме в детайли предстоящите температурни отклонения от нормата (аномалии) през декември и по-бегло през януари и февруари, както и систематизираната сезонна прогноза за аномалиите и преваляванията през тримесечието декември-февруари (климатичната зима в Северното полукълбо).

Моделите са 7: CFSv2, CMC1, CMC2, GFDL, GFDL-FLOR, NASA и NCAR-CCSM4, както и ансамбълът на тези 7 модела, т.е усреднените стойности на плануваните от тях параметри.

За тези прогнози моделите употребяват изходни данни от измервания и наблюдения през октомври, т.е това са последните, към този момент, прогнози.

За тези, които не се интересуват от детайлностите: моделите съвсем единомислещо предвиждат мека или много мека зима за района на Балканите (и освен, а на практика за по-голямата част от континенталните области на полукълбото).

Прогнозата за предстоящите междинни температури през декември

Моделът CFSv2 чака повсеместни позитивни аномалии за северната полусфера, като се изключи канадските арктически острови. За Европа и Балканите предстоящото отклоняване от нормата е към 2 градуса. На месечна база това е съществено отклоняване и при реализацията му бихме имали мек първи зимен месец.

Моделът СМС 1 чака позитивна особеност, близка до 2 градуса за нашия район. В подмяна на това, той чертае сериозна позитивна особеност за упоменатата Канадска Арктика, в контраст на американския дългосрочник CFSv2.

СМС2 е единственият, който слага страната ни в зоната на една обширна област с естествени температури в района на Балканите, Украйна и Мала Азия.

Моделите GFDL, GFDL-FLOR чакат за района ни надлежно аномалии от близо 3 и малко над 1 градус за месеца.

Моделът на НАСА планува за по-голямата част от страната аномалии на месечната приземна температура от близо 3 градуса. За дребна част от Западна Европа, както и Аляска със Западна Канада, се рисуват слаби негативни аномалии и още веднъж всичко останало е в нюанси алено и оранжево.

Положителна е и плануваната особеност на последния обсъждан тук модел, NCAR, към 1 градус. При него в центъра на Азия, над Южен Сибир има гигантско леке с предстоящи температури, по-високи от нормалните с над 4-5 градуса.

Обобщената прогноза на седемте модела, така наречен " отбор ", за месеца, слага средномесечните температури с сред 2 и 3 градуса над нормалните. Важно е да се знае, че аномалиите са по отношение на климатичната норма от 1981 до 2010, която за доста пунктове и месеци в страната е към градус по-висока от " класическата " норма, 1961-1990 година.

При множеството модели, предстоящите месечни превалявания за декември са в границите на нормалните или с малко над тях, написа Дир.бг.

При реализация на предстоящите температурни прогнози, огромна част от преваляванията през декември в низините и изключително южните региони, ще бъдат под формата на дъжд.

Все отново, по междинните и високи елементи на планините ще има и сняг, което е по-малкото зло (нормална или влажна, само че мека, пред суха и мека зима).
Разбира се, това не значи, че няма да вали и сняг в низините, тук става дума само за систематизирани трендове и вероятности.

Ще напомним, че последната зима беше студена единствено за едно малко леке в района на Балканите и източното Средиземноморие, до момента в който на над 80 на 100 от сушата в Северното полукълбо централите предвидиха мека зима и тя бе точно такава.

При сезонните прогнози за тримесечието декември-февруари (Бореалната зима), нещата са още по-подчертано наднормени в температурно отношение.

Това се дължи на " флагмана " на зимата, месец Януари, който постоянно дефинира цялостната и " физиономия ", а той в упованията на всички модели е много мек.
Няма модел, който да планува поднормена зима. Различията са само във размера на предстоящата позитивна особеност, която за сезона варира сред 1 и 2 градуса, което на сезонна база е солидна позитивна такава за нашия климат. Всички зими сред 2011/2012 (последната студена зима преди миналата 2016/2017) и миналата, бяха с сходни аномалии и бяха еднопосочно меки, 4 поредни.

Във валежно отношение още веднъж няма явен сезонен сигнал: съгласно моделите ни чака зима с естествени превалявания, само че това доста зависи, както от вида циркулация и желания път на преминаващите през страната циклонални вихри, по този начин и от огромна доза " шанс ": в епохата на световното стопляне преваляванията са от ден на ден, само че все по-неравномерно разпределени, както по количества, по този начин и по региони и по интервали.

Може в северозападните и югоизточни елементи да паднат 2-3 месечни правила за 1-2 дни с всички произлизащи от това отрицателни последици, а на североизток или югозапад да не вали нищо или съвсем нищо в продължение на 2-3 месеца. Описаната конюнктура се случва съвсем годишно и хората и стопанската система би трябвало да бъдат готови за това.

Следващите систематизирани прогнози на други международни метеоцентрали очаквайте към средата на месеца.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР