В тихо и малко село на тайвански остров, само на

...
В тихо и малко село на тайвански остров, само на
Коментари Харесай

Тайна електроцентрала от Студената война отвори за посетители в Тайван

В безшумно и малко село на тайвански остров, единствено на 13 км от крайбрежията на континентален Китай, скутери профучават около неугледна постройка, подценявана от десетилетия.

Според жителите на Бейган – част от отдалечения архипелаг Мацу – постройката е входът към изведената от употреба през Студената война топлоелектрическа централа, вкопана надълбоко в планината. Но защото обектът е разгласен за зона с стеснен достъп от военните, малко на брой са виждали вътрешността на секретното оборудване, написа CNN.

Така е до края на септември, когато централата е отворена за обществеността, като част от биеналето в Мацу – за първи път, откогато е въведена в употреба преди близо 50 години. Превръщайки оборудването във футуристично киберпънк арт пространство, инсталацията има за цел да хвърли светлина върху историята на Мацу като боен аванпост на фронтовата линия на една война, която в никакъв случай не се е случила – или най-малко такава, която към момента не е пристигнала.

Известна на локално равнище като Jun Hun (бел. ред. – Душа на армията) – прякор, даден от поделението на тайванската войска, което я е построила, електроцентралата Бейган влиза в употреба през 1975 година и се трансформира в основа на локалната стопанска система, преди да бъде затворена през 2010 година

Тя промени живота на жителите на острова вечно “, се споделя в скорошна публикация на държавния вестник Matsu Daily.

Когато през 1949 година националистическите сили на (КМТ) се отдръпват в Тайван след провалянето от въстаналите комунисти на Мао Дзедун в Китайската революция, те резервират контрола си над Кинмен и Мацу – архипелази, ситуирани на стотици километри от столицата Тайпе, само че тъкмо против крайбрежията на континентален Китай. В продължение на десетилетия над островите витаят сенките на войната; сред 50-те години на предишния век и 1979 година Китайската народноосвободителна войска спорадично ги бомбардира с артилерийски снаряди.

За да отбрани новата си електроцентрала от обстрел, КМТ копае надълбоко в скалистите планини на Мацу и я построява в прикрит боен тунел – по този начин оборудването може освен да създава електрическа енергия, само че и да служи като леговище за жителите.

С размразяването на връзките сред двете страни при започване на века, централата е изведена от употреба и от този момент стои като светиня от Студената война.
Изкуство в „ сърцето на Мацу “
Електроцентралата е сърцето на Мацу, което не е спряло да бие, а генераторите са същността на електроцентралата ", споделя Лиу Пинг, дизайнер на осветлението в студиото.

View this post on Instagram
A post shared by Wayne Chang (@imwaynechang)

 

На фона на продължаващата неприязън от другата страна на пролива, Мацу и Кинмен са под военно ръководство в продължение на повече от три десетилетия до 1992 година, доста години откакто военното състояние е анулирано в останалата част на Тайван. Различни аспекти от всекидневието на хората са контролирани, като е въведен комендантски час и придвижването е строго лимитирано. На жителите даже е неразрешено да имат баскетболни топки или да включват светлини през нощта, ако привлекат вниманието на врага.

Искаме да използваме осветлението, с цел да върнем феновете обратно във времето “, прибавя Лиу. „ Искаме те да се замислят какъв брой напрегната е била атмосферата и какъв брой нищожни са били ресурсите в Мацу “.

Пекин от дълго време твърди, че Тайван е негова територия, и макар че в никакъв случай не е направлявал острова, не изключва опцията да го превземе със мощ. През последните години той усили икономическия, военния и дипломатическия напън против 24-милионния либерален остров, като съвсем всекидневно изпраща изтребители в идентификационната зона на въздушната защита на Тайван.

През септември Китай изпрати повече от 100 бойни самолета наоколо до Тайван в границите на 24 часа, което накара министерството на защитата на острова да призове Пекин да приключи „ непрекъснатия си боен тормоз “.

Въпреки че Мацу играе водеща роля в изострянето на напрежението сред двете страни, художниците, които стоят зад инсталацията „ Електроцентрала Бейган “, упорстват, че политиката не е повлияла на работата им, която е просто „ връщане към предишното “ на региона.

Надяваме се, че феновете ще се замислят върху спомените за Мацу “, сподели Чу.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР