В Технически университет-Варна бе открита лаборатория за Изследване на подводни

...
В Технически университет-Варна бе открита лаборатория за Изследване на подводни
Коментари Харесай

Първата лаборатория в област „Мехатроника и чисти технологии” е във Варна

В Технически университет-Варна бе открита лаборатория за „ Изследване на подводни шумове, сигнали и трептения на морски съдове и уреди “. За задачите на научно-изследователската работа са купени 3 хидрофона (подводни микрофони); 4-канален усилвател на слаби хидроакустични сигнали (от хидрофони) и термографска камера. За инсталация са вложени 222 000 лева

Хидрофоните разрешават отвесно втурване до 300 метра дълбочина във водна среда и одобряват подводни шумове и сигнали от разнообразни източници (кораби, морски уреди, морски жители и др.) Устройствата могат да одобряват подводни звукови сигнали в честотния обсег от 0,1 Hz до 120 kHz и имат сензитивност -205 dB релативно 1 V/µPa. Техниката може да се употребява за проучване на разнообразни типове звуци издавани от морски животни, както и на шумовете създавани от плавателни съдове. Има опция за осъществяване на опити за проучване на разнообразни импулсни източници на тон от дребни гърмежи.

Термографската камера разрешава приемане на видеоизображение в инфрачервения набор и наблюдаване на структури с размер 113 µm. С камерата може да се следи в статика и динамичност топлинното поле, създавано от нагрети тела, както и да се откриват обекти, контрастиращи на топлинния декор. Оборудването разрешава да се дефинират местата, където има разлики в температурата, а от там и идентифициране на вероятни проблеми в изследваните обекти.

Още през този година стартират съответните научни проучвания с най-хубавото съоръжение в България за проучване и обработка на подводни шумове и сигнали, заяви за Радио Варна доц.Илия Железаров, заместник-ректор на ТУ-Габрово и водещ координатор на плана. „ Лабораторията е неповторима за Варна. Програмата е отворена и към бизнеса. Проектът обаче е чисто теоретичен и с цел да се съблюдава правилото за държавните помощи, би трябвало не повече от 20 % от натоварването на оборудването да бъде с комерсиални цели. Ако се наложи да бъде направена избрана услуга на бизнеса против възнаграждение, тази рамка би трябвало да се съблюдава, в противоположен случай се постановат наказания и на центъра, и на плана като цяло ”, сподели доцент Железаров.

Партньори по плана са трите механически университета, факултета по химия и фармация на Софийския университет, три звена на Българска академия на науките – Института по роботика, Института по електроника и Централната лаборатория по приложна физика. Главната цел на плана е да обезпечи инфраструктура във висшето обучение, с чиято помощ да се увеличи равнището на науката в съответните райони.

Срокът за осъществяване на плана е до 30 ноември 2023 година /radio varna
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР