В тази статия ще ви обясним каква е точката на

...
В тази статия ще ви обясним каква е точката на
Коментари Харесай

Точка на горене на различните мазнини

В тази публикация ще ви разбираем каква е точката на горене на множеството мазнини, които може да намерим на българския пазар и които са най-широкоупотребявани. Ще се спрем на всяка една лой по настрана и ще кажем каква е точката на горене на всяка една от тях.

Също ще приказваме за това коя лой е подобаваща за пържене и коя за печене, кои не би трябвало въобще да минат през термична обработка. И още по какъв начин да използваме другите мазнини и по какъв начин да ги съхраняваме.

Ако сте фен готвач или експерт, би трябвало да знаете, че кравето и кокосовото масло са употребявани за готвене, до момента в който студенопресованият зехтин - не. Но това не са единствените мазнини.

На нашия и на международния пазар се оферират и разнообразни типове олио като да вземем за пример фъстъчено, слънчогледово, от олио от гроздови семки, от сусам, царевично масло и доста други. Как обаче да разберем кое от всички тези типове олио е уместно за готвене и каква е тяхната точка на горене и оптималната температура, до която могат да доближат и на каква температура е уместно да готвим с тях, преди да се стигне до точката им на горене.

След като доближат до тази точка, мазнините стават рискови и нездравословни за нас.

Вероятно се питате също и коя лой е подобаваща и коя да употребяваме за печене. Тук е значимо да се каже, че градежът на мастната киселина въздейства директно върху придвижването на молекулите и чувствителността и окисляването. Точката на горене е моментът, в който мазнината стартира да пуши и става нездравословна и не е годна за консумация.

Вероятно ви се е случвало да забравите тиган с лой на котлона и когато се сетите за него, към този момент е прекомерно късно - на всички места към вас има гъст пушек и ужасна миризма. Това се дължи на обстоятелството, че тя е достигнала точката си на горене. Има доста типове лой, които имат разнообразни точки на горене. Има градуси, които служат ориентировъчно, а най-важното предписание е: когато ще готвите с лой, да избирате такава, която има висока точка на горене, а тези, които са с ниска точка на горене, да употребявате за салати или да поливате ястието с тях и след термична обработка.

Ако желаете да приготвяте храна на температура от 180°C, би трябвало да изберете такава лой, която има точка на горене над 200°C. Мазнините, които са нерафинирани, имат по-ниска точка на горене, което автоматизирано ги трансформира в подобаващи повече за салати, в сравнение с за готвене. Хубавото при тях е, че имат по-наситен усет и мирис. Рафинираните пък имат безпристрастен усет, което ги прави подобаващи за пържене и сотиране.

Сотирането е развой, при който се употребява малко лой, само че на висока температура, по тази причина би трябвало да внимавате каква лой ползвате. Ето ии някои типове масла и мазнини, които елементарно можете да намерите на българския пазар. Ще споменем и градуси, които са ориентировъчни, при които може да готвите с тях. Трябва да знаете, че тези градуси са ориентировъчни. Точката на горене на мазнината за готвене може да настъпи и по-рано от посочените градуси.

Точна на горене на зехтина

 Точка на горене на зехтина

Първо, започваме с негово величество зехтина. Той има в състава си доста мононаситени мазнини. Точката на горене зависи от типа на зехтина, в случай че е екстравърджин - точката на горене е 160°C, в случай че е върджин е 216°C, помас - 238°C, екстралайт - 242°C.

Ако се чудите кой зехтин защо се употребява - екстравърджин е зехтин, подобаващ за овкусяване на салати. Много кулинари настояват, че е осквернение да минава през термична обработка. Рафинираният зехтин пък е подобаващ за сотиране. Задължително е да не се употребява за пържене.

Точна на горене на олиото от авокадо

Следващото олио, което ще разгледаме е олиото от авокадо - този тип олио съдържа огромно количество мононаситени мазнини / 70%/. Има прелестен зелен цвят, прелестен и мек усет и мирис на авокадо. Точката на горене на този тип олио е 271°C. Подходящо е за доста висока топлинна обработка, тъй като, както към този момент казахме, има висока точка на горене, може да се употребява и за овкусяването на салати.

Точна на горене на сусамовото олио

Сусамовото олио е доста употребявано и известно в азиатската кухня. Точката му на горене варира от 175 до 210°C. Сусамовото олио може да се употребява и за надълбоко пържене / светлото на цвят олио/, а тъмното се употребява за по-леко пържене, също и за овкусяване на салати.

Точна на горене на слънчогледовото олио

Следващото олио е познатото на всички ни и това, което употребяваме най-често в всекидневието си - слънчогледово олио = Точката на горене на рафинираното слънчогледово олио е 227°C, а нерафинираното - 107°C.

Рафинираното олио от слънчоглед се употребява най-много за печене и варене, а нерафинираното - за овкусяване на салати.

 Точка на горене на олио от гроздови семки

Точна на горене на олио от гроздови семки

Другото олио е това от гроздови семки. Този тип олио има безпристрастен усет и средно-висока точка на горене. На цвят е ярко или с леко жълтеникав цвят. Точката му на горене е 200°C. Може да се употребява за печене, сотиране, пържене и за овкусяване на салати. Препоръчително е да не се употребява за по-дълбоко пържене.

Точна на горене на оризовото олио

Следващото олио, на което ще се спрем, е оризовото олио. Оризовото олио се прави от обвивката на оризовото зърно /оризови трици/, която се отстранява и се обработва. В него се съдържат доста мононаситени мазнини. Точката на горене на това олио е 254°C. Използва се за пържене, сотиране, печене, за овкусяване на салати.

Точна на горене на орехово олио

Следващото олио, което ще разгледаме, е олиото, направено от орехи. В него се съдържат мононаситени мазнини, има жълт цвят и има кондензиран усет и мирис. Точката му на горене е 204°C. Използва се за сотиране, пържене на тиган, също и за овкусяване на салати.

Точна на горене на фъстъчено олио

 Точка на горене на фъстъчено олио

Следващото олио е фастъченото олио. Това олио, също като сусамовото, се употребява в азиатската кухня и е богато на мононаситени мазнини. Точката му на горене е 232°C. Използва се за пържене, печене и за салати.

Точна на горене на кокосово масло

Кокосовото масло е богато на наситени мазнини. Много постоянно се употребява за заменяне на кравето масло при печене. Точката на горене на кокосовото масло е 177°C. Използва се за печене и сотиране, само че не става за овкусяване на салати.

Точна на горене на краве масло

Следващото масло е познатото на всички ни краве масло. В него се съдържат доста наситени мазнини. Точката му на горене е 177°C. Използва се за леко пържене и печене.

 Точка на горене на ГХИ

Точна на горене на ГХИ

Следващото масло е ГХИ или по този начин нареченото пречистено масло. Съдържа доста наситени мазнини. Точката му на горене е от 190 до 250°C. Може да се употребява за пържене, сотиране, печене.

Точна на горене на свинска мехлем

Свинската мехлем е била доста употребена в предишното, за разлика от през днешния ден. Точката ѝ на горене е 182°C. Използва се за пържене и печене.

Няма значение каква лой ще употребявате, би трябвало да бъде съхранявана вярно, с цел да бъдат непокътнати нейните качества.

Не би трябвало да държите бутилката лой, която ползвате покрай източници на топлота. Трябва да бъде съхранявана на на мрачно и хладно място.

Трябва да внимавате, когато употребявате лой за термична обработка повторно - би трябвало да се уверите, че не е гранясала и че е била съхранявани добре.

Вижте още коя е здравословната опция на мазнините.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР