В тази статия ще научите 7 интересни факта за религията,

...
В тази статия ще научите 7 интересни факта за религията,
Коментари Харесай

7 впечатляващи факти за будизма

 В тази публикация ще научите 7 забавни обстоятелството за религията, в които няма място за Бог.

1. Хората неправилно смятат, че будистите считат Буда за свое провидение и му се покланят (извинете за тавтологията). Всъщност Буда е единствено преподавател, основал философията за реализиране на нирвана, която мнозина неправилно считат за вяра. В будизма въобще няма господ, а тези, които му се покланят са просто глупави хора, които желаят да  имат вяра в индивида на небето, който е основал всичко.

2. Много хора считат, че всички будисти са вегетарианци, само че в действителност не доста будисти се придържат към тази диета. Самият Буда в никакъв случай не е упорствал на вегетарианството, макар че го е смятал за желателно. Будизмът значи аскетизъм и ястие единствено на най-необходимото за поддържане на живота в тялото. Някои будисти ядат месо, да вземем за пример, в планински региони, където е мъчно да се отглеждат растения.

3. Символът на свастиката, който сега е знак на фашизъм, е заветен и будистки. Този знак се е появил на изток преди доста хиляди години, още преди раждането на будизма. Той символизира слънцето, придвижването и живота.

4. Будизмът доста позитивно и благожелателно се отнася към науката и напредъка като цяло, за разлика от множеството други религии. Много будистки монаси удостоверяват, че в случай че науката успее да опровергае и потвърди заблудата на вярата, будизмът може да се приспособява към новите канони, тъй като не считат философията си за идеална.

5. Будизмът оказва огромно въздействие върху работата на западните създатели. Будистки  претекстове постоянно се появяват във филмите на Джордж Лукас, както и в „ Матрицата “, която гъмжи от концепциите на тази философия. Стив Джобс също се е увличал от будизма.

6. Будизмът е доста публикувана вяра (въпреки че не е религия), само че отстъпва на исляма, индуизма и християнството. Точният брой будисти е доста мъчно да се дефинира, тъй като доста хора следват това, което следва болшинството, само че те са почти 500 милиона.

7. Основното в будизма е личната му процедура на знание. Буда е забранявал на учениците да се доверяват даже на него – човек би трябвало да научи истината самичък.

zen

Човекът на дзен будизма не е обвързван с нищо и не отхвърля нищо. Той е облак, който се движи на всички места, където изиска

 

Истината за Дзен живее във всеки един от нас. Просто би трябвало да погледнете вътре и да я намерите там, без да прибягвате до външна помощ. Практиката на Дзен стопира всяка…

Цялата публикация

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР