В такъв горещ период трябва да подпомогнем нашите физиологични потребности

...
В такъв горещ период трябва да подпомогнем нашите физиологични потребности
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова: През горещините е препоръчителна консумацията на нискокалорийни храни

В подобен парещ интервал би трябвало да подпомогнем нашите физиологични потребности и процеси. Това сподели експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Центърът на терморегулацията се намира в междинния мозък, изясни тя. Човешкият организъм се оправя с горещините посредством лъчение на топлината от тялото посредством изпотяване и изпарение на потта. " Това значи загуба на вода, соли, малко въглехидрати и витамини “, изясни експертът.  

Препоръчителното количество течности през зимния интервал е 30 мл на кг телесно тегло, само че през летните месеци то би трябвало да доближи до 50 мл.  

Проф. Байкова предложи да не се излиза в най-топлите интервали от деня сред 11.00 и 17.00 часа, в случай че не е неотложно. В този диапазон законодателството е уредило дейна трудова активност навън да не се прави, означи тя.  

Важно е преди да се излезе на открито, организмът да бъде квалифициран с най-малко 700 мл изпита вода. Разликата сред помещение с климатик и температурата на околната среда не би трябвало да е повече от 8 градуса, акцентира проф. Донка Байкова. " Когато към този момент сме на открито, на всеки половин час, най-вече 45 минути да поддържаме организма си с половин литър вода. Жаждата е просрочен признак от обезводняването “, предизвести проф. Байкова.  

Алкохолът има диуретично деяние, т.е. от организма се излъчват спомагателни течности, акцентира проф. Байкова. " Не е целесъобразно в най-горещите часове да пием алкохолсъдържащи питиета. Възстановяване на физиологични загуби посредством бира може да има единствено и само в случай че тя е съпроводена от същото количество вода “, изясни тя.  

През горещините е целесъобразна потреблението на нискокалорийни храни. Мазните храни са носители на доста калории и са енергийни източници. " В тялото ни ще се образува топлота, която би трябвало да излъчим по някакъв метод, с цел да контролираме температурата на тялото си. Ето за какво е значимо храните да бъдат леки. През този интервал организмът ще се лиши и от своите непотребни мазнини. През топлите интервали на годината смъкваме най-малко два-три кг “, посочи специалистът. 

Важно е загубата на витамини посредством потенето да бъдат обезщетени с доста пресни плодове и зеленчуци, добави проф. Байкова. Консумацията на месо би трябвало да е умерена – нетлъсто свинско месо, пилешко, заешко. Добре е да се акцентира на рибата, добави експертът по хранене.  

При топлинен удар или прилошаване поради горещините потърпевшият би трябвало да бъде пренесен на хладно място и да бъде охладен посредством студени компреси и вода.  

Децата са по-уязвими от възрастните, защото тяхната терморегулация не е в положение да се приспособи толкоз елементарно към околната среда. Лицата над 65-годишна възраст също са с намалени адаптивни качества. " Това са рисковите групи от популацията, както и хората, които одобряват медикаменти “, уточни гостът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР