В свръхсухите пустини на Обединените арабски емирства (ОАЕ) водата е

...
В свръхсухите пустини на Обединените арабски емирства (ОАЕ) водата е
Коментари Харесай

Научна фантастика: Слънчеви панели ще сеят дъжд в пустинята на ОАЕ

В свръхсухите пустини на Обединените арабски емирства (ОАЕ) водата е нищожна, само че слънчевата светлина е в обилие. Богатата на нефт страна понастоящем употребява дребна войска от дронове и самолети за сеене на облаци, с цел да облекчи водните си проблеми, само че учените неотдавна предложиха различен метод за поощряване на преваляванията в района: великански слънчеви ферми. 

В ново изследване откриватели от Университета в Хоенхайм, Германия, демонстрират, че големи масиви от слънчеви панели имат капацитета да подтикват дъждовните облаци над ОАЕ и да доставят по този начин нужната вода на десетки хиляди хора.  

Логиката на концепцията е следната: тъмните фотоволтаични панели всмукват топлината и в случай че са задоволително огромни, могат да основат " изкуствени топлинни острови " в локалните региони. С помощта на морския бриз на ОАЕ топлината може да се популяризира нагоре посредством конвекция и да насърчи образуването на облаци в небето. 

С помощта на компютърни модели екипът организира няколко симулации, с цел да види какъв брой огромна би трябвало да бъде слънчевата плантация, с цел да реализира стремежи резултат.  

Моделирането демонстрира, че поле от черни слънчеви панели с повърхност 10 км2 би имало " доста малко влияние " върху преваляванията. По-големите слънчеви ферми обаче биха могли да провокират обилни превалявания. 

Giant Solar Farms Could Bring Much-Needed Rainclouds To The UAE
— IFLScience (@IFLScience)
Поле от слънчеви панели с повърхност 20 квадратни километра би основало към 570 000 кубически метра дъжд всеки ден. Ако това се случва единствено за 10 дни в годината, то би могло да обезпечи задоволително вода за над 31 000 души годишно. 

Що се отнася до поле от слънчеви панели с повърхност 50 км2, то би основало задоволително дъжд, с цел да обезпечи вода на още 125 000 души годишно.  

" Някои слънчеви ферми сега доближават подобаващия размер. Може би не е научна фантастика, че можем да предизвикаме този резултат ", споделя Оливър Бранч, водещ създател на проучването и климатолог от Университета в Хоенхайм. 

Това е извънредно изобретателно решение, само че то може да не работи за всеки район по света, който е изправен пред воден недостиг. Друго изследване през 2020 година изследва сходна концепция за пустинята Сахара в Африка. Въпреки че това би нараснало количеството на преваляванията в локалния регион, то би имало бездънен верижен резултат в целия свят, предизвиквайки суши и деградация на горите в Амазония, както и повишение на температурата и загуба на морски лед в Арктика. 

Последното предложение на процедура съставлява форма на геоинженерство - съзнателно манипулиране на естествените процеси на Земята за смяна на климата и метеорологичните условия. Мнозина имат вяра, че този тип интервенция може да бъде жизнеспособно решение на климатичната рецесия на планетата, само че това е рисковано начинание. 

Както демонстрира изследването " Сахара 2020 ", намесата в комплицирани системи, като да вземем за пример климата на Земята, може елементарно да докара до непредвидени последствия и пагубни верижни резултати. Последното изследване за ОАЕ не открива такива въздействия отвън околния район, макар че това сигурно е нещо, което учените би трябвало да наблюдават в бъдещи проучвания. 

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР