В своя публикация в Twitter северномакедонският президент Стево Пендаровски посегна

...
В своя публикация в Twitter северномакедонският президент Стево Пендаровски посегна
Коментари Харесай

Македонският президент Пендаровски присвои още един български герой

В своя обява в Twitter северномакедонският президент Стево Пендаровски посегна към още един български бунтовник, който до неотдавна стоеше настрана от македонистките похищения.
Според обявата Пендаровски е посетил къщата на Петър Попарсов. Той го дефинира като македонски бунтовник, журналист и социалист.
Македонският президент цитира и думи на Попарсов: „ Ако Македония не съществуваше, дипломацията трябваше да я сътвори за богатството на Балканите”.
Петър Попарсов дружно с Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Антон Димитров и Христо Батанджиев основават Вътрешната македоно-одринска революционна организация през 1893 година За българския темперамент на организацията приказва устава на организацията приела името Български македоно-одрински революционни комитети: " член на БМОРК може да бъде всеки българин без разлика на пол, който не е злепоставен с нищо непочтено и безхарактерно пред обществото и който дава обещание да бъде с нещо потребен на революционното Освободително дело ". Целта на БМОРК е: “придобивание цялостна политическа автономност на Македония и Одринско.” За нейното реализиране се дефинира, че комитетите “са длъжни да разсънват съзнанието за самоотбрана у българското население в казаните в 1 член области, да популяризират сред него революционни хрумвания посредством щемпел или устно и да приготвят и издигнат едно навсякъде въстание”.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР