В своя позиция от днес Софийският адвокатски съвет подкрепя Обръщението

...
В своя позиция от днес Софийският адвокатски съвет подкрепя Обръщението
Коментари Харесай

Адвокатите подкрепиха съдиите по казуса Джок Полфрийман

В своя позиция от през днешния ден Софийският адвокатски съвет поддържа Обръщението от 26-ти септември 2019 година на 292-ма български съдии и отправения от тях апел към всички жители и институции у нас да имат осъзнато и отговорно държание в отбрана на главните демократични полезности, човешкото достолепие и публичния мир.
„ Разделението на управляващите е главен принцип на правовата страна. Без самостоятелен и неутрален съд не съществуват гаранции за персоналната ни независимост.
Критиката към правосъдната власт и към постановени правосъдни актове по публично значими случаи е присъща на всяко демократично общество. Когато публичната рецензия, обаче, премине допустимия звук и независимостта на съда е сложена под опасност, когато съответни съдии и съда като цяло са обект на офанзиви, в това число ориентирани против персоналния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки, е неотложно да бъде съхранено доверието в съда, неговата самостоятелност и в правосъдната система като цяло “, се споделя в позицията на софийските юристи, визирайки главно митинга от 24 септември за оставка на арбитър Калин Калпакчиев, който пусна със съмнителни претекстове от пандиза шест и половина години предварително австралийския палач Джок Полфрийман и провокира гневни реакции и на политици, и на елементарни хора.
„ Не единствено адвокатурата, чиято конституционна роля е да подкрепя жителите и юридическите лица при отбрана на правата им, само че цялата правна общественост не може да бъде безучастна, когато е сложена под опасност независимостта на съда и устоите на правовата страна. Поради това Софийският адвокатски съвет смята, че обидите, обругаването и заканите против личността на съдиите, както и опитите за потребление на случая за реализиране на политически цели и персонални ползи, са безусловно неприемливи в една правова и демократична страна, каквато по Конституция е Република България, и не трябва по никакъв метод да бъдат толерирани ", прибавят юристите.
Припомняме, че 292-ма съдии от цялата страна и от всички равнища в системата излязоха след митинга против Калпакчиев с послание към българските жители във връзка на ескалиращото напрежение след условното предварително освобождение от пандиза на наказания за ликвидиране австралиец Джок Полфрийман. Освен от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, измежду тях има представители на съвсем всички съдийски колегии в страната.
В него те насочат апел към жителите за осъзнато и отговорно държание в отбрана на главните демократични полезности, човешкото достолепие и публичния мир. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР