„В своето съобщение относно внедряването на 5G и прилагането на

...
„В своето съобщение относно внедряването на 5G и прилагането на
Коментари Харесай

Иво Христов към ЕК: Влиянието на 5G върху здравето и околната среда се пренебрегва


„ В своето известие по отношение на внедряването на 5G и използването на инструментариума на Европейски Съюз Европейската комисия показва, че ще обърне дължимото внимание на съответните здравни аспекти. До този миг обаче, здравният аспект наподобява подценен. В Европейски Съюз към момента не разполагаме с оценка на риска на евентуалното влияние на новата технология върху човешкото здраве и околната среда. Същевременно, в редица европейски страни, като Швейцария, Италия и Белгия, се постановат мораториуми върху 5G заради здравни съображения. “

Това съобщи по време на съвещание на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (ИТРЕ). В понеделник вечер на въпросите на евродепутатите отговори Мигел Гонзалес-Санчо от Генерална дирекция " Съобщителни мрежи, наличие и технологии " на Европейската комисия.

Българският евродепутат насочи следния въпрос: „ Чрез какви съответни ограничения предвиждате да обърнете дължимото внимание на здравните аспекти в подтекста на повсеместното въвеждане на 5G? “

Според Иво Христов сигурността на мрежите от пето потомство е от основно значение за обезпечаване на софтуерния суверенитет на Европейски Съюз.

„ В този смисъл поздравявам оферти от Европейската комисия на 29 януари инструментариум за 5G. Смятам, че това несъмнено е стъпка в вярната посока към предприемането на общ европейски метод. В същото време обаче, през последните няколко месеца станахме очевидци на открит конфликт сред Съединени американски щати и Китай във връзка с разгръщането на мрежите от пето потомство, който се разигра на европейски терен. Една по една, обособените страни членки взеха самостоятелни решения по отношение на достъпа на външни снабдители на 5G съоръжение. С оглед на незадължителния темперамент на оферти инструментариум, по какъв начин ще гарантирате избягването на възможна фрагментация на европейския пазар? “, попита още Христов.

Представителят на Европейската комисия увери, че се работи за изясняване на здравния аспект на разгръщането на 5G технологията. По думите му, Комисията взема поради другите съображения и гледни точки; в ход е и разговор с интернационалните здравни организации, тъй че по тематиката следва да се работи отсега нататък. Гонзалес-Санчо уточни също по този начин, че другите страни са имали различн гледни точки, що се отнася до достъпа на външни снабдители на 5G съоръжение, само че са постигнали консенсус по тематиката.

Припомняме, че в края на януари Европейска комисия показа „ инструментариум от смекчаващи ограничения “, свързани с построяването на 5G мрежи. В документа с целесъобразни насоки се показва, че всяка страна ще може да взема решение сама дали да изключи избран снабдител на съоръжение от мрежата си. Държавите членки се споразумяха по тези ограничения, с цел да противодействат на рисковете за киберсигурността, свързани с петото потомство мобилни мрежи.

По време на съвещание на ИТРЕ комисията във вторник Христов насочи въпрос и към българския еврокомисар с сектор „ Иновации, научни проучвания, просвета, обучение и юноша “.

„ В рамките на публично-частното партньорство за 5G технологии, предвиждате ли финансиране на научни проучвания за резултата на мрежите върху човешкото здраве? “, попита Христов.

По думите му, по линия на стратегия „ Хоризонт 2020 “ са планувани вложения на стойност 300 милиона евро в подтекста на публично-частното партньорство за 5G технологии. Те включват над 160 пробни внедрявания на мрежите от пето потомство, както и трансгранични коридори по продължение на автомагистрали. Наред с това, Европейската капиталова банка, с поддръжката на Фонда за стратегически вложения, също дава благоприятни условия за научноизследователска и развойна активност в областта на 5G мрежите.

„ Новата стратегия „ Хоризонт Европа “ също слага фокус върху 5G за довеждане докрай на неговото внедряване и слагане на основите за въвеждането на 6G. Ефектът върху човешкото здраве от разгръщането на мрежите от пето потомство е област, която към момента не е изследвана. В същото време евентуалните вреди в резултат на радиочестотното електромагнитно облъчване будят терзание у от ден на ден хора. “
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР