В света не съществува протокол за лечение на COVID с

...
В света не съществува протокол за лечение на COVID с
Коментари Харесай

Проф. Момеков: В света не съществува протокол за домашно лечение на COVID с антибиотици |

В света не съществува протокол за лекуване на Коронавирус с антибиотици и особено с по този начин всеобщо одобрявания в България азитромицин, уточни фармакологът проф. Георги Момеков, председател на Българското научно сдружение по фармация, началник на катедра „ Фармакология, фармакотерапия и токсикология “към Фармацевтичен факултет на МУ, София, по време на дискусионното студио  " СОVID 19 - предизвикването остава ".

Във формата, който включва и образование за публицисти, взеха присъединяване и проф. доктор Радка Аргирова – ръководител на Националния експертен ръб по вирусология към Българския лекарски съюз, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология, консултант на българския министър председател за ограниченията за ковид в страната; доцент Д-р Нина Янчева – шеф на отделението за добита имунна непълнота на СБАЛИПБ „ Проф. Иван Киров “, началник на Катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина към МУ София.



Проф. Момеков бе безапелационен, че, потвърдено, при Коронавирус не работи нито ивермектин, нито хидроксихлороквин, нито кортикостероидите. " Кортикостероиди се употребяват единствено в болнични условия за пациенти на О2. Антикоагуланти също се ползват единствено в болница. В домашни условия това е неприемливо “, акцентира той.



" В света към този момент има лекарства за домашно перорално лекуване на Коронавирус за пациенти от рискови групи с ранно започване на лечението, в първите 3-5 дни от инфектирането. Рискови за затруднения са хора на възраст над 65 година, с наднормено тегло (BMI над 25), диабет, сърдечно-съдови болести, даже единствено с артериална хипертония, ХОББ, муковисцидоза, белодробна хипертония, имуносупресиращи положения и хора на имуносупресивна терапия, хронични бъбречни болести, бременни и други В прилежащи на България страни, измежду които Словения, Румъния и Сърбия, към този момент е разполагаем подобен медикамент “, заяви доцент Нина Янчева.

По думите на проф. Момеков медикамент за домашно лекуване на Коронавирус у нас ще има до края на 2022 г. Той ще се изписва от общопрактикуващите лекари, само че след положителен тест за Коронавирус. " Ако не се потвърди болестта, и то в първите 3 до 5 дни от инфектирането, лекуването с новите лекарства е безсмислено, ще се компрометира и резултатът от лечението “, изясни фармакологът.



Проф. Аргирова акцентира, че вирусът SARS-CoV-2 със своите разновидности не става по-слабо вирулентен с времето. Напротив – с всяка нова вариация заразяването става по-бързо и елементарно, само че протичането на Коронавирус 19 е относително по-леко.

„ Ние, хората, улесняваме мутирането на ковид, защото той намира почва да се развъжда и развива измежду многочисленото неимунизирано население в България. Друг главен проблем се явява ниското равнище на тестване, като огромна част от пациентите не престават да бъдат източник на инфекцията, без да са диагностицирани. И до момента в който при започване на епидемията битката ни беше за избавяне на човешки животи, в този момент лечебните заведения се пълнят с пациенти с затруднения от по този начин наречения дълъг Коронавирус (постковид синдром). Симптоматиката на дългия Коронавирус е обвързвана с обостряне на съществуващи болести или отключване на нови – диабет, бъбречна непълнота, миокардити и перикардити и други От Коронавирус 19 може да се увредят всички органи и системи на човешкия организъм. Според някои изследвания причина за дългия Коронавирус са белтъци на вируса, които остават в организма и предизвикват фиброза на тъканите и други увреждания “, изясни проф. Аргирова.

Доц. Нина Янчева заяви за съществуването на над 50 клинични прояви на дългия Коронавирус, измежду които делириум (при възрастни хора, и то като единствен симптом), изострен панкреатит, бъбречна непълнота, тромбози и тромбофлебити, обриви, наподобяващи тези при морбили и варицела, Синдром на Гилен-Баре, при който се поврежда миелиновата обвивка на нервите и пациентите стигат до цялостно обездвижване, и други

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР