В света на разузнаването - предишната ми професия - най-трудното

...
В света на разузнаването - предишната ми професия - най-трудното
Коментари Харесай

САЩ ще си плати, че отвръща поглед от света

В света на разузнаването - предходната ми специалност - най-трудното за разкриване е моментът в световните събития, когато едвам забележими постепенни промени се натрупват като огромна снежна топка, която се търкаля надолу, реализира сериозна маса и внезапно създава нещо ненадейно и нормално множеството хора са сюрпризирани. Това може да бъде гражданска война, прелом, стопански провал или даже нов съюз, написа за OZY Джон Маклафлин, някогашен заместник-директор на Централно разузнавателно управление на САЩ, който сега преподава в Училището за напреднали интернационалните проучвания на университета " Джонс Хопкинс ".

Такива неща рядко се случват за една нощ и когато те избухнат в полезрението им, доста хора бързат да го назовават ​​ " неуспех на разузнаването " - реакцията по дифолт, когато в света се случи нещо ненадейно.

Перфектна илюстрация за това е Арабската пролет, която избухна през 2011 година Натискът за промени се развиваше от години в арабския свят, само че в края на 2010 година бе необходим един тунизийски продавач на плодове, с цел да обезпечи искрата - напълно безусловно. Когато той се подпали, с цел да стачкува против тунизийските управляващи, това провокира верижна реакция на катаклизми в Египет, Бахрейн, Либия, Йемен и Сирия - последните три се към момента в горещи цивилен войни.

Моето мнение е, че сега в света се случва доста неща, които са или прекомерно комплицирани, неуредени или неразбираеми, с цел да извадят фокуса ни от заплахите на COVID-19, който командва нашето внимание. И въпреки всичко интернационалната политика и конкуренцията не престават - с доста по-малко директно присъединяване или въздействие от Съединени американски щати, в сравнение с когато и да е през последните 70 години.

Всичко това ще остави завещание, с което Вашингтон ще би трябвало да се сблъска в даден миг. От дълъг лист, ето единствено три образеца: първо е страната, по-късно партньорствата и по-късно световната наклонност.

Страната

Либия за последно сграбчи въображението на Съединени американски щати през 2011 година по време на гражданската война, довела до гибелта на Муамар Кадафи. Оттогава се води вътрешна битка за надзор над страната - битка, трансформирала се в прокси война, включваща Русия и Турция, с военна, финансова или дипломатическа поддръжка, разграничена сред най-малко седем други страни.

Турция (наследник на Османската империя, управлявала в миналото Северна Африка) търси районно въздействие и концесии за петрол и газ, като поддържа държавното управление, утвърдено от Съединени американски щати в Триполи. Русия желае същото и поддържа военачалник Халифа Хифтер, който до турската интервенция откри необятен надзор и се приближи до свалянето на режима в Триполи. И има проксита в границите на прокситата, като Турция разположи някои от бойците, които поддържаше в Сирия - а Русия хвърля детайли от групата " Вагнер ", съветски наемници, свързани с държавното управление на Путин.

Три неща са забележителни във всичко това. Първо, това е следващият образец за съдружници на Съединени американски щати (Турция и Египет), които се борят против Съединени американски щати с един от нашите съперници (Русия) и Вашингтон поставя единствено вербални старания, с цел да повлияе на резултата.

Второ, това демонстрира още една цепнатина във фасадата на НАТО, когато държава-членка Турция нанася удари сама, като нейните сътрудници в НАТО са разграничени във връзка с дейностите на Турция и кого да поддържат в Либия.

Трето, това подхранва продължаващата неустойчивост в Северна Африка, която остава огнище на интернационалния тероризъм.
 Китай поддържа Русия и тактиката й за нуклеарно въздържане на агресори, желае да взе участие
Китай поддържа Русия и тактиката й за нуклеарно въздържане на агресори, желае да взе участие

" Неизбежност на възмездието ", световната обстановка е много комплицирана и дружно ще поддържат мира и стабилността в света

Партньорства

Русия и Китай се сближават. В един миг врагове по време на Студената война откриха от ден на ден точки на доближаване след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, започвайки от желанието на Китай тогава за достъп до съветската експертиза в отбранителната промишленост.

Сега, споделяйки обтегнати връзки със Съединени американски щати, двете все по-често намират обща идея. Това одобри доста форми, в това число взаимни военни учения на чувствителни места като Японско море, Южнокитайско море, Индийския океан и Оманския залив (последните две, в това число с Иран).

Конвенционалната позиция е, че Китай като възходяща мощ може в последна сметка да тласне Русия настрана, само че мисля, че това по-тесният съюз ще издържи, стига и двете страни да опонират на Съединени американски щати.

Най-важното е, че предходната година Путин съобщи, че Русия ще помогне на Китай да построи усъвършенствана балистична ракетна защита, нещо, което сега имат единствено Русия и Съединени американски щати. Това е изключително значимо за Китай, защото се стреми, съгласно разузнаването на защитата, да удвои нуклеарния си боеприпас през идващото десетилетие.

Това ще подкрепи доста и двете във всички сегашни или бъдещи старания на Съединени американски щати да въвлече една или и двете в договаряния за понижаване на оръжия (с оглед съглашението " Нов старт " сред Съединени американски щати и Русия, което би трябвало да изтече след шест месеца).

Глобална наклонност

Ангажиментът към демократичните правила се разпада съществено в целия свят. В доста случаи водачите се възползваха от незабавните ограничения за COVID-19. Отчасти това е движещата мощ в страни като Турция, Бразилия и Филипините, където водачите натрупат власт за сметка на институциите, които съставляват или пазят жителите.

Но също по този начин е правилно в някои елементи на света, които Freedom House назовава Нации в преход. Всъщност в този момент има по-малко демокрации, в сравнение с по всяко друго време през последните 25 години. Полското управление да вземем за пример работи за надзор над правосъдната система, а в Унгария държавното управление на Орбан придобива надзор върху медиите, образованието и изкуствата, като в това време приема незабавен закон, който му разрешава да ръководи с укази.

Нишката, обвързваща това с моите по-ранни образци, е възходящото присъединяване на Китай и Русия - международни мостри на недемократичен модел - на доста от тези места. Нещо повече, тази наклонност се подхранва още повече от отдръпването на Вашингтон от историческата роля на мощен бранител на демокрацията в чужбина.

Всичко това значи, че когато Съединени американски щати в последна сметка размени политиката на Тръмп " Америка преди всичко " с някакъв тип многостранна повторна ангажираност, ще би трябвало да се направи равносметка и да се приспособи към доста по-различна световна динамичност, в сравнение с когато за последно пое ролята на съюзен и международен водач.
 Съединени американски щати дава отговор уверено във всяко отношение, в случай че не успее с нуклеарно въздържане
Съединени американски щати дава отговор уверено във всяко отношение, в случай че не успее с нуклеарно въздържане

Адмирал Ричард: Тук сме, с цел да предотвратим войната на великите сили
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР