В света има около 7 хиляди живи езици, като броят

...
В света има около 7 хиляди живи езици, като броят
Коментари Харесай

Измислените езици

В света има към 7 хиляди живи езици, като броят им непрекъснато понижава: приблизително по два езика на месец изчезват дефинитивно и остават най-вече в речниците и библиотеките, само че не и в живото съществуване.

За разлика от това обаче, в ход е деен развой на основаване на нови езици. Към днешна дата съществуват към хиляда изкуствени езика. Някои от тях са основани за поданици на измислени вселени, само че са намерили свои фенове измежду елементарните земляни.

Например, няма точни данни, само че се счита, че няколостотин хиляди души по целия свят приказват през днешния ден елфи йски език от „ Властелинът на пръстените “ – това са доста повече от носителите на езици, на които приказват някои дребни нации.

Когато създавал елфийския език, Джон Р. Р. Толкин евентуално не е предполагал, че след по-малко от 100 години голяма общественост от фенове ще написа стихове и ще поддържа връзка между тях точно на елфийски. Като лингвист по специалност, създателят на „ Властелинът на пръстените ” придавал огромно значение на измислените езици. За него основаването на този нов езиков свят се трансформирало в дело на целия му живот. Писателят даже измислил термина „ глосопея “, който в този момент се употребява за обозначаване на конструирането на езици. Той споделя: „ Изобретяването на езиците е в основата на моите произведения. Написах „ историите ” повече, с цел да основа свят за тези езици, а не противоположното. За мен първо се появява думата, а по-късно – историята, обвързвана с нея. Във всеки случай, за мен това е най-вече есе по „ езикова хармония “, както от време на време давам отговор на хора, които ме питат какво съм написал в книгата си ”.

В продължение на доста години – от 1910 до гибелта си през 1973 година, писателят разработвал граматиката и речника на новите езици. Като цяло той основава минимум петнадесет елфийски диалекта: прото-елфийски, общ елдарин, квеня и други, няколко езика на хората от Средната земя, тайния език на джуджетата – кхуздул, езици за ентите, валарите, орките и Черното произношение на империята на Саурон. Освен това, за всички тези езици Толкин изобретил и системи на книжовност.

Клингонски.

Този език е основан от лингвиста Марк Окранд за извънземна раса от сериала „ Стар трек “. Той се харесал толкоз доста на почитателите на фантастичния екшън, че през днешния ден, съгласно разнообразни оценки, го владеят свободно няколкостотин души в разнообразни страни на света. В Америка има даже Институт за клингонски, който превежда класическата литература и Библията на този фиктивен език. През 2004 година „ клингонската “ общественост на Земята даже разкрила Уикипедия и страница на търсачката Гугъл на клингон. Тъй като клингон е език на воини, в него има доста гърлени звуци и хули. Богатият му речник е отчасти заимстван от санскрит. Известен е случай, когато татко отгледал дете, за което клингон станал роден език – таткото приказвал с момчето единствено на него. За благополучие, с помощта на майката, детето усвоило също и британски.

Божествен ият език.

Този език е резултат от лингвистичните търсения на режисьора Люк Бесон за кино лентата „ Петият детайл “. На него приказва доста изразително героинята на Мила Йовович. Частично включва граматика от арабски и френски, като съдържа към 400 думи. По време на фотосите режисьорът и актрисата говорели и кореспондирали на този език. Въпреки дребния речник, това е задоволително за другарство, а почитателите даже съумяват да пишат лирика на „ Божествената тирада “.

 Езици те в „ Игра на тронове “ .

За филмовата акомодация на епоса на Джордж Мартин са основани няколко езика. Особено добре основателите са работили по дотракийския и валирийския. Към тази работа даже бил притеглен ръководителят на Дружеството за основаване на езици Давид Петерсон. Лингвистите заимствали фрагменти от граматика и фонетика на турски, естонски, суахили и съветски. Например, в дотракийския падежите припомнят съветския. За тези, които желаят да овладеят този език, даже е оповестен „ Учебник по всекидневен дотракийски “ с аудио-диск. Също по този начин е пуснато мобилно приложение с речник на този фиктивен език.

На`ви – език ът на „ Аватар “.

Този нов език е създаден по поръчка на Джеймс Камерън от професионалния езиковед Пол Фромър, професор в Университета на Южна Калифорния. Говорят го триметровите сини хуманоиди от планетата Пандора във кино лентата „ Аватар “. Първоначално речникът на На`ви бил дребен, попълвали го съгласно нуждите на сюжета, а в края на снимането към този момент съдържал към хиляда думи. След довеждане докрай на работата по кино лентата, Пол Фромър траял тази работа, надявайки се, че езикът последователно ще заживее личен живот с помощта на филмовите почитатели. Така и станало.

Днес основателят на На`ви работи над малко управление и води блог, в който непрекъснато уголемява речника. По лингвистиката си този чуждопланетен език прилича папуаски и австралийски езици, въпреки и с детайли на немски.

Чатлански език.

Въпреки оскъдния речник на този език, през 1986 година целият Съюз на съветските социалистически републики почнал да употребява думите „ Кц “, „ пепелац “ и „ гравицапа “. Съветската антиутопия „ Кин-дза-дза! ” на режисьора Георгий Данелия към момента е предмет на оживени полемики. И до момента почитателите на кино лентата се разпознават между тях с присъщ привет, който приключва с многозначителната дума „ Ку! ”. Георги Данелия по-късно обяснил произхода на някои думи: „ ецилоп “ от британската дума police (полиция), прочетена назад, „ пацак “ – от украинската „ кацап “ и съветската „ пацан “ (момче), „ пепелац “ от грузинската „ пепел “ (пеперуда), „ чатланин “ от „ чатлах “ – хули на някои ориенталски езици.

Думата „ кц “, означаваща „ клечки “, е измислена поради надписа върху кутиите за кибрит, създадени във фабриката „ Клара Цеткин “.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР